Man dog vid ingripande – vakter inför rätta

Man dog vid ingripande – vakter inför rätta

En övervakningskamera fångar ett ingripande förra sommaren som slutade med att en man dog. Två ordningsvakter står åtalade för grovt vållande till annans död. Bild från polisens förundersökning.

Polisen
Två ordningsvakter ingrep mot en berusad man som betedde sig aggressivt på en tunnelbanestation. Det slutade med att mannen kvävdes till döds.
Nu ställs vakterna inför rätta, åtalade för grovt vållande till annans död.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Natten mot den 31 juli förra året går en medelålders man in på Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm. Han har kort dessförinnan lämnat en bar och kraftigt berusad hamnat i bråk med personer på gatan.

På perrongen ger han sig på en kvinna med ett slag i bakhuvudet så att hon faller till marken. Kort senare går han till oprovocerad attack mot en ung man.

I samma stund rullar ett tåg in på stationen. Två ordningsvakter som befinner sig ombord får syn på mannen och försöker få kontroll över situationen. Först med batongslag, därefter genom att brotta ner honom på golvet.

Kopplar strypgrepp

En av dem sätter sig gränsle över mannen, som ligger på mage. Den andre sitter bredvid med mannens hals i ett strypgrepp.

Det går flera minuter innan de släpper mannen, som vid det laget har tappat medvetandet. Ytterligare minuter passerar innan tillskyndande kollegor påbörjar hjärt- och lungräddning. Men mannens liv går inte att rädda.

Vakterna, en 24-årig kvinna och en 31-årig man, åtalades i februari för grovt vållande till annans död genom att "tillsammans och i samförstånd tagit strypgrepp på målsägaren och legat på dennes överkropp vilket ledde till att målsägaren avled".

Bevisningen består bland annat av övervakningsbilder, mobilfilmer och obduktionsprotokollet. Där pekas dödsorsaken ut som "kvävning genom en kombination av struptag i bukläge med tryck mot ryggen".

Förbjudna tekniker

Utbildningen för ordningsvakter är 80 timmar lång och innefattar bland annat hur man hanterar aggressiva personer.

Två personer som utbildar ordningsvakter har hörts i förundersökningen. En av dem beskriver alla typer av stryptag som "förbjudna tekniker". Även långvarigt tryck mot bålen pekas ut som farligt.

Den kvinnliga ordningsvakten hade arbetat i drygt två år, och mannen i drygt tre månader. Det var första gången de arbetade tillsammans.

På tisdagen hålls rättegången i Stockholms tingsrätt. Döms de för grovt vållande till annans död riskerar de fängelse i mellan sex månader och sex år. Båda två nekar till brott.

FRÅN FÖRSTASIDAN