Man åtalas för "vansinnesattack" mot polis

Man åtalas för "vansinnesattack" mot polis

Polishuset i Norrköping. Arkivbild.

Stefan Jerrevång/TT
Beväpnad med kniv och bensin försökte mannen ta sig in i polishuset i Norrköping. När han stoppades knivhögg han en polis.
Nu åtalas mannen för mordförsök och förberedelse till grovt blåljussabotage.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den 57-årige mannen bar på två knivar, tändare och 14 petflaskor fyllda med bensin när han den 27 februari kom till polishuset. När han nekades inträde drog han kniv och gick till oprovocerad attack mot en civilklädd polis på väg ut ur byggnaden.

Polismannen mottog flera knivhugg mot buken och bålen, och fick bland annat ena lungan punkterad. En annan polis som försökte stoppa mannen jagades med kniv men klarade sig utan fysiska skador. Attacken avbröts sedan mannen skjutits i benet.

"En av målsägandena fick livshotande skador efter knivattacken men båda målsägandena mår efter omständigheterna bra. Det är en vansinneshandling som hade kunnat sluta betydligt värre än vad den gjorde", säger kammaråklagare Lisa Hedberg i ett pressmeddelande.

Det är enligt åklagaren oklart vad bensinflaskorna skulle användas till, men teorin är att planen var att "anlägga en brand och bruka våld inne på polisstationen".

Polisen har tidigare uppgett att det inte finns något som tyder på annat än en "ensam gärningsman med psykisk ohälsa". Enligt Aftonbladet har mannen tidigare dömts för att ha angripit poliser. Han släpptes från rättspsyk sommaren 2022 efter nio års vård, enligt tidningens uppgifter.

Mannen åtalas för två fall av försök till mord och förberedelse till grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

FRÅN FÖRSTASIDAN