L: Flera frågetecken kring gårdsförsäljning

L: Flera frågetecken kring gårdsförsäljning

Flera remissinstanser och en intern rapport från socialdepartementet har sagt att Systembolagets monopol kan riskeras om gårdsförsäljning införs. Arkivbild.

Christine Olsson/TT
Det finns flera frågetecken kring att införa gårdsförsäljning av alkohol, enligt Liberalernas talesperson Jakob Olofsgård.
– Vi får återkomma till hur vi ska komma vidare i frågan, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Alla de fyra Tidöpartierna uttalade sig före valet positivt om att göra det möjligt för öl- och vinproducenter att sälja alkohol i mindre skala.

Nu är det oklart när ett förslag kommer.

Jakob Olofsgård (L) säger i en intervju med Svenska Dagbladet (SvD) att det är oklart om förslaget som utretts är förenligt med EU-rätten.

Systembolaget

– Vi har gått till val på att införa gårdsförsäljning om det är förenligt med Systembolagets monopol. Om vi kämpar igenom hela mandatperioden och kommer till vägs ände, där vi mot förmodan skulle se att det inte är möjligt, så har vi inte svikit ett vallöfte, säger han till tidningen.

Man behöver också se om Sverige kan ”backa bandet”, om det skulle visa sig att gårdsförsäljning inte är förenligt med EU-rätten, och bedöma incitamenten för utländska producenter att försöka fälla det svenska alkoholmonopolet.

– Därför stannar vi nu upp och behöver lyssna in ännu mer, säger Olofsgård.

"Får återkomma"

Johan Pehrson, Liberalernas partiledare och arbetsmarknads- och integrationsminister, säger i en intervju med Sydsvenskan att det här med gårdsförsäljning bara är ett exempel på förslag i Tidöavtalet som kan visa sig svårt att förverkliga. Han beskriver avtalet som mer av en arbetsplan, en inriktning för regeringens arbete, inte något som anger de exakta reformplanerna.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) understryker att både hon och Johan Pehrson förhandlade på Tidö slott. Det som står i Tidöavtalet ska också genomföras.

– Vi får återkomma till just gårdsförsäljning och hur vi kan komma vidare med den frågan, det är en diskussion som vi nu för i regeringen.

FRÅN FÖRSTASIDAN