Kontrollen av skolpersonal kan skärpas

Kontrollen av skolpersonal kan skärpas

Ska fler brott än i dag kontrolleras innan en person får anställning på en skola? Skolministern vill se över lagstiftningen. Arkivbild.

Lise Åserud/NTB/TT
Skolminister Lotta Edholm (L) öppnar för att skärpa lagstiftningen vad gäller kontroller av blivande skolpersonal. Det handlar om att se över om fler brott ska inkluderas i det registerutdrag som den jobbsökande visar upp för arbetsgivaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det finns anledning att titta på om lagstiftningen behöver kompletteras, så att även till exempel vapenbrott och misshandel syns i registerutdragen för skolan, säger Edholm till Sydsvenskan.

Tidningen har rapporterat att dömda för vålds- och narkotikabrott fått anställning som assistenter på Malmös skolor.

Urval av brott

Dagens regler innebär att de som söker jobb inom skolväsendet kontrolleras för mord, dråp, grov misshandel, grovt rån, människorov, sexbrott och barnpornografibrott. Domar för bland annat ringa våldsbrott, rattfylleri eller narkotikabrott syns inte i registerutdraget.

Men kriminaliteten har förändrats, inte minst med gängkriminalitet bland unga, och lagstiftningen måste följa med, enligt skolministern.

Rekryteringsbas

– När lagstiftningen infördes var det framför allt pedofiler man var ute efter. Det är viktigt, men i dag har vi en helt annan verklighet. Vi ser att brottsligheten går ner i åldrarna och då är skolan en perfekt rekryteringsbas. Den insikten anser jag nu att vi måste titta på och se vilka slutsatser vi kan dra, säger Edholm till TT.

TT: Vad skulle kunna tala emot att inkludera fler brott i kontrollen?

– Det är avvägning mellan när man har sonat sitt brott och när är det rimligt att domar ska ligga kvar när man söker jobb. Om du hamnat i slagsmål när du var 17 år ska du kanske få jobba i skolan en bra bit senare i livet. Det är svåra avvägningar men livsstilskriminella har inte en plats i svensk skola, säger Lotta Edholm.

FRÅN FÖRSTASIDAN