KD: Grön omställning i norr ska stödjas

KD: Grön omställning i norr ska stödjas

Kristdemokraternas Ebba Busch under pressträffen på politikerveckan i Almedalen.

Anders Wiklund/TT
Sverige har hamnat på efterkälken de senaste åren och ska byggas starkare, säger partiledare Ebba Busch under Kristdemokraternas pressträff i Almedalen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Facit efter åtta år med Socialdemokraterna vid makten är faktiskt ganska uselt på många områden för det grundläggande samhällsbygget.

Under pressträffen meddelar hon att Tillväxtverket får i uppdrag att stödja den gröna omställningen och nyindustrialiseringen i norra Sverige.

– Det arbetet ska permanentas. Tillväxtverket får ett helhetsansvar, säger Busch.

Det ska ske i samarbete med regioner, kommuner, näringsliv och andra aktörer.

– Det är ett långsiktigt permanentat uppdrag för att bana väg för nyindustrialiseringen.

Det blir Peter Larsson, regeringens nuvarande samordnare för insatser för näringslivets hållbara omställning och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län, som ska leda arbetet.

Hon betonar också fem områden som behöver prioriteras i Sverige och som en "samhällsbyggarkommitté" nu ska arbeta med – ett förslag som KD presenterade tidigare i veckan. De är bostäder, kompetensförsörjning, infrastruktur, välfärd och energi.

– På område efter område har vi väldigt tuffa hinder på vägen. Vi är ett samhällsbyggarparti och är beredda att leda det här, säger Ebba Busch.

FRÅN FÖRSTASIDAN