JO riktar kritik mot ungdomshem

07 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
SiS- hemmet Brättegården i Vänersborg får JO-kritik. Arkivbild.Marcus Ericsson/TT
Barn och unga med vitt skilda behov vårdas tillsammans, något som ökar risken för att barnen blir våldsamma. Det konstaterar JO efter en inspektion på Sis-hemmet Brättegården i Vänersborg.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ungdomshemmet som drivs av Statens institutionsstyrelse är inte byggt för att ge unga den vård de behöver, anser Justitieombudsmannen (JO) efter en oanmäld inspektion under ett par dagar i början av juli.

– Barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning blandas med dem som rör sig i kriminella miljöer. Det i sin tur riskerar att enskilda barn inte får den vård de behöver i tid, säger Gunilla Bergerén, enhetschef, JO, till TT.

Avdelningarna på ungdomshemmet är låsta och det saknas platser för vård av barn i öppnare former. Lokalerna är dessutom byggda för 20–30 år sedan och inte anpassade till den verksamhet som bedrivs i dag, enligt JO.

Risken finns att barn och unga blir utagerande och våldsamma och får vårdas med mer tvång under placeringen, enligt Bergerén, som ännu inte kan säga om JO ska begära återrapportering från hemmet.

– Vi påpekar bristerna och förutsätter att Sis har en dialog med regeringen om detta, säger hon.

Annons