Jakten på fruktad mygga inledd

01 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Anders Lindström från SVA med insektshåv i Norra Hamnen i Malmö när de placerar ut myggfällor. SVA har under juni varit på plats på flera platser i Skåne för att sätta ut fällor för den fruktade kyrkogårdsmyggan.Johan Nilsson/TT
Den sprider sig genom Europa – och snart kanske den kommer hit.
Nu intensifieras jakten på den fruktade kyrkogårdsmyggan i södra delen av landet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Om de är här vill jag hitta dem!

Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), plockar ut svarta plastmuggar och en rad träspatlar ur bagageluckan. Muggarna ska fyllas med illaluktande gräsvatten, och sedan sättas ut nere i Norra hamnen i Malmö.

– Det är de här områdena de kommer till först med lastbilar, som hamnen till exempel.

Finns i norra Europa

Det är mitten av juni och fällorna med plastmuggar, i vilka man hoppas mygg ska lägga ägg, sätts ut i flera områden i både Trelleborg, Helsingborg och Malmö. Kommunerna hjälper till att sätta ut och kontrollera fällorna. Jakten på kyrkogårdsmyggan är en del av ett projekt som pågår till slutet av sommaren, berättar Anders Lindström.

– Vi har fått pengar från SMHI för att undersöka möjligheter att starta upp något slags övervakningsprogram för invasiva myggor, säger han och fortsätter:

– Vi har sett under de senaste decennierna hur de här myggorna spridit sig. Nu finns de i norra Europa, i Tyskland.

Annons

Bland annat kyrkogårdsmyggan, som kan vara bärare av West Nile feber, har siktats. Den sprids ofta med transporter.

– Det är inte ens en dags körning mellan norra Tyskland och Malmö.

En aggressiv mygga

Det illaluktande vattnet, som man låtit gräs ligga och dra i, hälls på i muggarna. Sedan placeras de ut i snår runt om i hamnen. Ekolog Mats Wirén från Malmö stad markerar med rosa färg var muggarna finns.

– När frågan dök upp om stickmyggor är det intressant att se om vi kan hjälpa till.

West Nile sprids av myggor och drabbar främst fåglar. Men vad ska kommunen göra om myggorna som eventuellt kan bära på virus kommer hit?

– Kommer de väl hit så kommer de vara kvar. Men man kanske kan begränsa utbredningen, säger Mats Wirén.

I Europa har kyrkogårdsmyggan ofta påträffats i gravvaser på kyrkogårdar. Den lägger sina ägg i blomvaserna på gravarna och larverna utvecklas. Den förökar sig i små vattensamlingar och i en stad som Malmö hade den troligtvis sökt sig till bostadskvarter och odlingsområden, resonerar Anders Lindström.

Annons

– Faktum är att det är en aggressiv mygga, som håller till inne i villastäder. Man blir biten.

– Jag tänker att den måste komma hit. Det är så den har spritt sig till andra områden. Så antingen är den redan här utan att vi hittat den – eller så kommer den.

Annons