Inget arbete efter dödlig gasolycka

29 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Giftgasolyckan på företaget Omni Polymers, som kostade två män livet, utreds av polis, Arbetsmiljöverket och företaget själva. Arkivbild.
Företaget Omni Polymers i Ängelholm håller stängt tills vidare efter den giftgasolycka som kostade två män livet. Olyckan utreds av polis, Arbetsmiljöverket och företaget själva.
"Vi kommer inte starta verksamheten innan säkerheten kan garanteras", uppger vd Josef Tapper.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den 20 juni kollapsade två män i 40-årsåldern i en tank på en arbetsplats i Ängelholm. Senare under dagen meddelade polisen att båda avlidit av sina skador.

Olyckan skedde i samband med rengöring av tanken där det hade bildats svavelväte i hög koncentration.

Brister vid inspektion

Kort tid före dödsolyckan hittades sju brister vid en inspektion gjord av Arbetsmiljöverket.

Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning, har tidigare uppgett för TT att bristerna inte var så allvarliga att ett förbud var aktuellt.

– Även om vi hade inspekterat i den del där olyckan skedde så hade vi ju inte inspekterat hur det ser ut när de underhåller tankarna, utan där måste en arbetsgivare själv ta ansvar för alla arbetsmoment man har i en verksamhet och riskbedöma det, sade hon.

Omni Polymers vd Josef Tapper har avböjt en intervju med TT. I ett mejl skriver han att bristerna skulle vara åtgärdade senast i september och att det fortfarande är oklart vad som orsakade olyckan.

Annons

Han uppger vidare att han vill låta utredningarna ha sin gång och inte spekulera i eventuella brister.

Håller stängt

"Vi arbetar för att alla krav som Arbetsmiljöverket ställer på oss uppfylls. Utredningarna som görs om olyckan av polisen, Arbetsmiljöverket och oss själva kommer svara på hur olyckan kunde ske och vad som behöver göras för att en liknande olycka inte ska kunna ske igen."

Under tiden som utredningarna pågår håller Omni Polymers stängt på obestämd tid.

"Det går inte att i dag att svara på när vi kan starta verksamheten. Vi jobbar för att myndigheterna ska kunna genomföra sina arbetsuppgifter och vi jobbar med att utreda orsaken till att olyckan kunde ske. Vi kommer inte starta verksamheten innan säkerheten kan garanteras", skriver Tapper.

Annons