Hittills lugn valborg i studentstäderna

Hittills lugn valborg i studentstäderna

Fullsatt i Stadsparken i Lund när studenterna firade in våren med den traditionsenliga spontanfesten på siste april.

Johan Nilsson/TT
I Lund och Uppsala är valborg studenternas högtid. I de båda universitetsstäderna samlades tiotusentals studenter för att fira.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I Stadsparken i Lund började de anlända redan vid klockan sju på morgonen. Enligt polisens beräkningar var det som mest 35 000 personer i parken och firade siste april, som valborg kallas.

Trots att det var ungefär 10 000 fler än väntat, har det gått lugnt till, säger lokalpolischefen Anna-Karin Boije till Sydsvenskan, utan några större ingripanden.

– Inte enligt några uppgifter som jag har. Däremot har vi många fall av olaglig urinering och en stor mängd fall där vi omhändertagit alkohol från minderåriga, säger Anna-Karin Boije.

I Uppsala började inte det offentliga festandet riktigt lika tidigt, men desto fler anslöt till den traditionsenliga mösspåtagningen klockan 15. Mellan 45 000 och 50 000 personer hade tagit sig till Carolinabacken, enligt UNT. Under hela dagen beräknas ungefär 100 000 personer ta sig till centrala Uppsala.

Men trots det stora firandet, med forsränning och picknick i Ekonomiparken vittnar även Uppsalapolisen om en hittills relativt vanlig valborg.

– Vid 15.45 idag hade tretton personer omhändertagits för berusning. Men ju senare det blir desto mer alkohol brukar det bli. Vi räknar med att omhänderta 70-90 personer för fylleri under hela valborgsdygnet, säger polisinsatschef Andreas Örth till UNT.

FRÅN FÖRSTASIDAN