Han vann i domstol: "Kommer bränna Koranen"

Han vann i domstol: "Kommer bränna Koranen"

En koranbränning vid den högerextreme politikern Rasmus Paludans torgmöte i Västerås i maj förra året.

Pontus Lundahl/TT
De som tidigare fått ansökan om att bränna Koranen nekad av polisen gläds över förvaltningsrättens beslut. Men motiven bakom är helt olika.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag är väldigt glad och tacksam över förvaltningsrättens beslut. För mig innebär det att svensk lag inte lägger sig under sharialagar, säger Salwan Momika, en av dem som tidigare fått nej av polisen på sin ansökan om att bränna koranen.

Det var den 6 februari som han fick nej på sin ansökan om att bränna Koranen utanför Iraks ambassad. Salwan Momika är ursprungligen från Irak och vill genom bränningen rikta kritik mot islam.

Kommer att bränna

Momika, som genomför intervjun med hjälp av en tolk, säger att han kommer att genomföra en bränning men inte har bestämt när. Han vill inte att det ska påverka den politiska processen kring Sveriges inträde i Nato.

– För mig handlar det inte om Nato, det är kritik mot Koranen som jag tycker bör förbjudas i hela världen, inte bara i Sverige.

Förutom Salwan Momikas överklagan behandlade förvaltningsrätten i Stockholm ytterligare en ansökan från den "frihetliga" kulturföreningen Apallarkerna. Även den hade fått nej från polisen på sin ansökan om att få elda en koran på en medhavd grill.

Protest mot Natointräde

Föreningens ordförande Chris Makoundoul är nöjd över dagens dom. Men någon koranbränning blir det inte.

– Det var aldrig vårt syfte, vi tycker att det är barbariskt att bränna böcker. Vi kommer att gå med domen till Turkiets ambassad och lämna över den med uppmaningen att president Recep Tayyip Erdogan ska stå vid sitt ord att inte släppa in Sverige i Nato om det är tillåtet med koranbränningar, säger han.

Föreningen har efterlyst en folkomröstning om Natomedlemskapet och detta är enligt Chris Makoundoul ett sätt att försöka stoppa Sveriges inträde. Förutom att "ganska snart" gå till ambassaden kommer de att spela in filmer och publicera på Youtube med uppmaningen att stå fast vid sitt ord.

– Det är väldigt skönt att grundlagen fortfarande gäller och det är uppenbart att polisen bröt mot den när de nekade oss tillståndet. Det var uppenbart att det hade med Natoprocessen att göra säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN