TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Grönt ljus för ny vindkraft till havs

16 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Havsbaserad vindkraftverk i Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron snurrar på i hård vind. Arkivbild.
Regeringen ger grönt ljus för nya vindkraftverk till havs, trots motstånd från miljöorganisationer.
Det handlar om vindkraftsparkerna Kattegatt syd och Galene utanför Hallands kust, uppger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Regeringen konstaterar nu uttryckligen, och erkänner att det finns målkonflikter i nästan all politik, inte sällan mellan klimat och miljö, säger statsminister Ulf Kristersson.

Han säger att regeringens beslut har varit en svår avvägning.

– Lokala miljöintressen kan ibland behöva stå tillbaka för långsiktiga klimatintressen, det gäller inte minst energiproduktion.

– Vi driver nu upp tempot i beslutsfattandet.

Rikt på djur och natur

Parkerna utanför Falkenberg och Varberg har väntat ett par år på tillstånd. Sammanlagt handlar det om ett hundratal vindkraftverk som kan tillföra runt 6,5 terawattimmar fullt utbyggda, eller el till omkring en miljon hushåll.

– De här två parkerna motsvarar ungefär eltillförseln från ett normalstort kärnkraftverk, säger Kristersson.

Kattegatt syd är planerat att uppföras av Vattenfall och Galene står bolaget OX2 för. Länsstyrelsen i Halland har sagt ja till parkerna men beslutet har överklagats till mark- och miljödomstol av såväl de uppförande bolagen som miljöorganisationer. Bolagen vill ha bättre villkor, och organisationerna vill att det rika djurlivet ska skyddas.

Annons

Kattegatt Syd ligger mellan två Natura 2000-områden och området är rikt på fågelliv och tumlare.

Om domstolen säger nej, "då blir det helt enkelt inga parker", enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Men regeringen utgår från länsstyrelsens bedömning om att det kommer att bli ett ja.

Vindkraftsbolagen ska också samråda med Försvarsmakten om vindkraftverkens höjd, placering och antal. Det innebär inte att Försvarsmakten kan säga nej till parken, enligt regeringen.

Parkerna kommer att ligga i närheten av Ringhals kärnkraftverk och därför skulle en anslutning till stamnätet underlättas, säger Romina Pourmokhtari.

– Vi ser en stor potential för den havsbaserade vindkraften och för dess förmåga att öka Sveriges elproduktion de kommande åren, säger hon.

Busch: Ny inriktning

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att Sverige måste återuppbygga ett robust elsystem och då krävs en kombination av olika kraftslag. En fördubbling av elproduktionen krävs till 2045 för att samhället ska kunna ställa om.

– Nu blir det ändring på saker och ting, säger hon.

En ny energipolitisk proposition kommer att lanseras till hösten, enligt Busch.

– Den här regeringens energipolitik har redan gett resultat, jakten på megawatten har både på kort och lång sikt skapat bättre förutsättningar och mer tilltro till energipolitiken än vad vi tidigare har sett.

Annons