Friades för mord på sambo – överklagas till HD

Friades för mord på sambo – överklagas till HD

Högsta domstolen i Stockholm.

Magnus Andersson/TT
Med hänvisning till oklarheter kring dödsorsaken sänkte hovrätten straffet för en man som dömts till livstids fängelse för mord på sin sambo. Nu överklagar riksåklagaren till Högsta domstolen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Jag vill att högsta domstolen ska ge vägledning i hur begreppet orsakar ska bedömas inom straffrättens område. Enligt min uppfattning kan begreppet tolkas vidare än vad hovrätten gör i den här domen och vad domstolar i allmänhet gör", säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Det var i juli 2022 som en kvinna i 60-årsåldern hittades död i sin bostad, utsatt för omfattande våld. Kvinnans sambo greps på platsen och åtalades i november misstänkt för mord.

Utredningen visade att kvinnan hade allvarliga skallskador, knäckta revben och skador på ryggraden. Mannen dömdes i tingsrätten till livstids fängelse, men i hovrätten friades han för mord och dömdes i stället till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel.

Hovrätten ansåg det fastställt att mannen misshandlat sambon på ett sätt som resulterat i "traumatiska skador i storhjärnan". Domstolen ansåg det dock inte ställt utom rimligt tvivel att det kraftiga våldet orsakat kvinnans död. Enligt hovrätten lämnar utredningen utrymme för att döden i stället kan ha orsakats av läkemedelsförgiftning.

Petra Lundh yrkar i sitt överklagande, som lämnades in på onsdagen, på att hovrättens dom ändras och att mannen döms till livstids fängelse för mord.

FRÅN FÖRSTASIDAN