Friades för mord på sambo – HD tar upp fallet

27 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Högsta domstolen. Arkivbild.
Tingsrätten dömde mannen till livstids fängelse för mord på sin sambo i Hudiksvall – men i hovrätten friades han från mord eftersom det ansågs oklart om han verkligen orsakat hennes död.
Nu ska Högsta domstolen pröva fallet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

HD meddelade under tisdagen att man beviljar prövningstillstånd i målet, sedan det överklagats av riksåklagaren.

Det var i juli 2022 som en kvinna i 60-årsåldern hittades död i sin bostad i Hudiksvall, utsatt för omfattande våld. Kvinnans sambo greps på platsen och åtalades i november för mord samt flera fall av misshandel vid tidigare tillfällen.

Traumatiska skador

Utredningen visade att kvinnan hade orsakats allvarliga skallskador, knäckta revben och skador på ryggraden. Mannen dömdes i tingsrätten till livstids fängelse, men i hovrätten friades han från mord och dömdes i stället till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel.

Hovrätten ansåg det fastställt att mannen misshandlat sambon på ett sätt som resulterat i "traumatiska skador i storhjärnan". Domstolen ansåg det dock inte ställt utom rimligt tvivel att det kraftiga våldet orsakat kvinnans död. Enligt hovrätten lämnar utredningen utrymme för att döden i stället kan ha orsakats av läkemedelsförgiftning.

Annons

Mannen dömdes i tingsrätten även att betala skadestånd på 725 000 kronor till kvinnans anhöriga, men eftersom hovrätten frikände honom för mord avslogs de anhörigas skadeståndstalan.

Oenig hovrätt

Hovrätten var oenig i sin dom. En ledamot ville döma mannen för mord och en annan ville döma honom för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Riksåklagare Petra Lundh har i sitt överklagande till HD yrkat att hovrättens dom ändras och att mannen döms till livstids fängelse för mord.

"Jag vill att högsta domstolen ska ge vägledning i hur begreppet orsakar ska bedömas inom straffrättens område. Enligt min uppfattning kan begreppet tolkas vidare än vad hovrätten gör i den här domen och vad domstolar i allmänhet gör", säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Annons