Forskare som tog blodprov på bekanta frias

Forskare som tog blodprov på bekanta frias

Tillsammans med flera medarbetare tog en forskare blodprov för att undersöka antikroppar hos 450 vänner och bekanta under pandemin. Arkivbild.

Claudio Bresciani/TT
Den forskare som åtalats för brott mot etikprövningslagen frias av tingsrätten. Fallet är det första som gått till domstol sedan lagen skärptes.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Forskaren och hans medarbetare tog utan etiskt tillstånd blodprov från 450 vänner och bekanta för att undersöka förekomsten av antikroppar mot coronaviruset.

Enligt forskaren var provtagningen, som genomfördes under pandemin, ingen forskningsstudie, därför behövdes inte etikprövningstillstånd.

Eftersom blodprov är ett fysiskt ingrepp får det bara utföras om det godkänts för etisk prövning, enligt Överklagandenämnden, som efter ett par anmälningar gjorde en åtalsanmälan för etikprövning. Forskaren åtalades misstänkt för brott mot etikprövningslagen. Fallet blev det första som gått till domstol sedan denna lag skärptes 2020. Enligt forskarna var studiens resultat, som både Folkhälsomyndigheten och medier fick ta del av, aldrig menat att publiceras vetenskapligt.

Tingsrätten i Uppsala frikänner nu forskaren helt, rapporterar Universitetsläraren. Enligt domen är det "inte är styrkt att provtagningen var ett led i ett forskningsprojekt". Det går heller inte att slå fast att forskaren hade en ledande roll i undersökningarna. Tingsrättens dom kan överklagas åklagare till och med den 21 juli.

FRÅN FÖRSTASIDAN