Fladdermöss får gräddfil vid ny järnväg

Fladdermöss får gräddfil vid ny järnväg

Fladdermusbeståndet med fem olika arter har upptäckts vid en inventering. Arkivbild.

Mark Baker/AP
Utbyggnaden av Västkustbanan krockar med jagande fladdermöss.
Men med hjälp av specialbyggda skärmar kan djuren fortsätta jaga längs med spåren utan att riskera krocka med tågen utanför Helsingborg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fladdermusbeståndet med fem olika arter har upptäckts vid en inventering inför spårutbyggnaden mellan Maria och Ängelholm, enligt Trafikverket.

"När vi nu bygger ut järnvägen till dubbelspår blir jaktsträckan för fladdermössen längre, vilket medför utmaningar. Därför gör Trafikverket nu åtgärder för att fladdermössen ska kunna fortsätta jaga längs dubbelspåret", säger Elin Larsson, som är delprojektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Specialskärmarna ska göra att ljudstötar från fladdermössens studsar – ett slags ekolod djuren använder för att förhindra kollisioner. Med hjälp av skärmarna undviker de således en krock med snabbt uppdykande tåg de kanske inte hinner registrera.

Fladdermusskärmarna sätts upp vid jaktstråket söder om Ödåkra.

"Skärmarna kommer så småningom att täckas av klätterväxter som vi planterar nedanför skärmarna. På det sättet kommer skärmarna att smälta in i fladdermössens miljö och bli ett bra hjälpmedel i det aktiva jaktstråket", säger Elin Larsson.

FRÅN FÖRSTASIDAN