Femtonåring häktad för terrorbrott – flera personer misstänkta

Poliser.

FOTO: Jessica Gow/TT
En femtonårig pojke har häktats misstänkt för stämpling till terroristbrott efter Säpos tillslag i tisdags.
– Han förnekar brott, säger hans försvarare.
Även en 25-årig man har häktats och under eftermiddagen pågår förhandlingar i tingsrätten om ytterligare tre män som misstänks i fallet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”
0:38

Efter reklamen: Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”

(0:38)

Slå på ljud

Fyra män och en 15-årig pojke greps på tisdagsmorgonen i en koordinerad insats av polisens nationella insatsstyrka i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs. Tillslaget gick enligt Säkerhetspolisen (Säpo) lugnt till.

De fyra männen är i åldrarna 23–29 år, enligt åklagare Lars Hedvalls häktningsframställningar. Alla är misstänktas för stämpling till terroristbrott.

Under häktningsförhandlingarna som hålls på långfredagen har den 15-årige pojken och en 25-årig man häktats mot sitt nekande, misstänkta för stämpling till terroristbrott.

De två har häktats på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

15-åringen gav ett osäkert intryck under häktningsförhandlingen, och sneglade återkommande på journalisterna som följde rättegången från åhörarplats. Hans försvarare Ninmar Poli vill inte kommentera hur pojken förklarar misstankarna som riktas mot honom.

– Han förnekar brott, i övrigt kommer jag inte säga så mycket mer än så. Det råder förundersökningssekretess och finns restriktioner som sätter begränsningar för vad försvaret kan bemöta, det är det vi har att förhålla oss till, säger Poli till TT.

Högst tre månader

Åklagaren motiverar häktningen av pojken med att han riskerar att inte kunna övervakas tillräckligt, exempelvis av sociala myndigheter, om han försätts på fri fot. Hans ålder innebär dock att han inte får sitta häktad längre än tre månader.

– Det är vi inte nöjda med såklart, förnekar man brott är man inte nöjd med ett häktningsbeslut, säger Poli.

TT: Hur ser du på att han häktas med tanke på hans ålder?

– Jag vill inte kommentera det, men man är såklart än mindre nöjd när det rör sig om en ung person, säger Poli.

Stämplingsbrottet, som är en form av förberedelse till brott, har pågått från den 1 juni 2022 fram till dess att personerna greps tidigare i veckan. I 15-åringens fall inleddes den påstådda brottsligheten först den 30 augusti i fjol, enligt misstankarna.

"Internationella kopplingar"

Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säpo, uppgav i samband med gripandet att bedömningen var att de fem har kopplingar till terrororganisationen IS, men att ett attentat inte var omedelbart förestående.

– Vi bedömer att det finns internationella kopplingar, närmare bestämt terrororganisationen IS, sade Trehörning.

Flera av personernas försvarare har meddelat att de misstänkta förnekar brott.

Det aktuella ärendet är enligt Säpo ett av flera som man arbetat med efter den högerextreme politikern Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari.

FOTO: Jessica Gow/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN