Färre vapen beslagtas: Otroligt svåra att hitta

Färre vapen beslagtas: Otroligt svåra att hitta

Adam Hübinette, chef för den yttre kontrollen på Arlanda flygplats, med beslag som Tullverket gjort under 2022.

Anders Wiklund/TT
Rekordmycket kokain beslagtogs förra året av tullen. Däremot får myndigheten allt svårare att upptäcka vapensmugglingen i till Sverige.
– Ett vapen kan du plocka isär och sprida ut, säger Stefan Granath, chef för Tullverkets kontrollavdelning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När Tullverket visar sina resultat för alla beslag under 2022 sticker kokainet ut. Förra året beslagtog tullen mer än tre gånger så mycket kokain jämfört med 2021, från 261 kilo till fjolårets 822 kilo.

En stor del av förklaringen bakom ökningen ligger det jättebeslag som gjordes i oktober i Stockholm förra året då omkring 500 kilo hittades under ett tillslag. Fallet, som är det största kokainbeslaget som gjorts i Sverige, är fortfarande i en utredningsfas.

– Tullverkets resultat på kokain är otroligt bra och nog det bästa jag har sett under alla år jag har jobbat i den här branschen, säger Stefan Granath vid en pressträff.

Under fjolåret ökade även tullen sina beslag av bland annat amfetamin och heroin, medan cannabisbeslagen minskade.

Sprider ut vapendelar

Enligt polisen smugglas omkring 150 ton narkotika varje år till Sverige, enligt uppskattningar från materialet i meddelandetjänsten Encrochat som knäcktes av Europol och fransk polis 2020.

Tullens samlade beslag för 2022 hamnade på omkring fyra ton.

– Mörkertalet där ute är stort. Men med tanke på den brottslighet vi har så tyder det tyvärr på att det tas in otroligt stora mängder in i landet, säger Stefan Granath.

Något som blir allt svårare för tullen att upptäcka är smugglingen av vapen in i landet. Förra året beslagtogs 64 skjutvapen jämfört med 85 vapen 2021 och 142 vapen under 2020.

Enligt tullen är en förklaring att vapen plockas isär och förs över gränsen i mindre delar, antingen i bilar eller postpaket.

– Den organiserade brottsligheten är så otroligt mycket bättre i dag i allt det de gör. De förstår att vi klipper ett helt vapen direkt, men plockar du isär det i tio delar och sprider ut det kommer vi aldrig hitta det när det rör sig om små metallbitar, säger Stefan Granath.

Tramadol fortsätter öka

De senaste åren har polisen beslagtagit omkring 800 och 1 000 vapen varje år. Enligt Stefan Granath har vapensmugglingen dock inte samma frekvens som droger eftersom att det kan återanvändas, medan narkotikan nyttjas vid ett tillfälle.

– Alla skjutningar betyder inte att det är en lavinartad smuggling av vapen, utan man vet och har lärt sig att vapen flyttas runt, säger han.

Bland de övriga kategorierna och som tullen ser som en dyster samhällstrend är användningen tramadol och andra narkotikaklassade läkemedel.

Beslagen har ökat stadigt de senaste åren och i fjol togs nästan en miljon tramadoltabletter, en ökning med 37 procent. Övriga narkotiska läkemedel ökade från drygt en miljon tabletter 2021 till över 2,7 miljoner tabletter 2022.

FRÅN FÖRSTASIDAN