Facket: Chockartat besked om uppsägningar

Facket: Chockartat besked om uppsägningar

Försäkringskassan dras med besparingskrav på hundratals miljoner. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Försäkringskassan säger upp mellan 400 och 500 personer, rapporterar Aftonbladet.
Anledningen är enligt myndigheten det tuffa ekonomiska läget. Facket talar om ett "chockartat besked".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Uppsägningarna rör enligt tidningen provanställd personal, som fick beskedet under fredagsförmiddagen. Försäkringskassan uppges behöva spara 300 miljoner kronor under året.

– I samband med årsskiftet gjordes det bland annat förändringar i assistanslagstiftningen som innebar mer arbete för oss. Nu behöver vi skära i våra kostnader under året, för att inte behöva bromsa mer längre fram, säger Jacob Lagercrantz, pressekreterare vid Försäkringskassan, till Aftonbladet.

Längre väntetider

Uppsägningarna får enligt Lagercrantz konsekvenser både på kort och lång sikt.

– Det kommer bli längre telefontider. Efter årsskiftet kommer det också bli längre handläggningstider.

Besparingskraven innebär även att man drar ner på resor och konferenser. Försäkringskassan har ungefär 14 000 anställda, varav 900 enligt Aftonbladet är provanställda. Hälften av dessa kommer alltså inte att få fortsätta.

"Tuff och orolig sommar"

Ingmarie Johansson är lokal ordförande för Saco-S vid Försäkringskassan. Hon skriver i ett mejl till TT om "ett chockartat besked för våra medlemmar och övriga anställda på Försäkringskassan" som kommer när många har gått eller snart ska gå på semester.

"För de som berörs väntar nu en tuff och orolig sommar, samtidigt som övriga kollegor undrar hur de till hösten ska kunna möta arbetsbelastningen utan att det går ut över samhällsservicen. Vi ser också med oro på att akademisk kompetens nu riskerar att försvinna från myndigheten.”

FRÅN FÖRSTASIDAN