Expert: Traktor största risken för barn

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Varje år omkommer barn i traktorolyckor på lantbruk. Arkivbild.
En flicka under fem år omkom i helgen i en traktorolycka. En anhörig satt bakom ratten.
Lantbruk kan vara en farlig miljö. Varje år förolyckas barn på lantbruk, där traktorolyckor är den vanligaste dödsorsaken.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Barn som växer upp i lantbruksmiljö har högre risk att råka ut för olyckor än barn i andra uppväxtmiljöer, enligt siffror från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Man måste vara medveten om de risker som det innebär att ha små barn tillsammans med stora djur och maskiner och annat, säger Anders Danielson, arbetsmiljöexpert på Lantbrukarnas riksförbund.

Dödsolyckor minskat

Tidigare omkom fyra till fem barn varje år i olyckor på lantbruk. Den siffran verkar ha minskat, enligt Danielson, men olyckor med traktor är fortsatt den vanligaste dödsorsaken.

– I nästan alla de här tragiska fallen är det en traktor inblandad. Barn och traktorer är ingen bra kombination, de ska man se till att hålla isär.

En förklaring till att traktorolyckor är så vanliga är att det är svårt för föraren att ha överblick.

– Maskinerna har blivit större och större, det är svårt för föraren att se bakom maskinerna.

"Se över lantbruket"

För att förhindra olyckor är det viktigt att lantbrukare är väl informerade om vilken typ av förebyggande säkerhetsarbete de kan göra på sin gård, enligt Danielson.

Annons

– Det är vettigt att regelbundet titta över lantbruket, speciellt om man får besök under sommaren av barnens kamrater som kanske inte är så vana att befinna sig i den miljön.

– Lantbruket är både bostad, arbetsplats och lekplats. Man får se till att man ordnar speciella platser där barnen kan vistas säkert, en lekplats eller annat där man inte behöver vistas bland maskiner och annat som är den största risken.

Annons