Elva åtalas efter påskupploppen i Rosengård

Elva åtalas efter påskupploppen i Rosengård

En stadsbuss i brand i Rosengård i Malmö den 16 april förra året. Nu väcks de första åtalen efter händelserna i Rosengård. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Under de våldsamma upploppen förra påsken sattes bland annat en stadsbuss i brand i Malmö. Nu väcks de första två åtalen efter påskupploppen som rör händelser i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Totalt elva personer åtalas och ytterligare åtal är att vänta längre fram, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Sju av de åtalade är ungdomar och fyra är vuxna.

Åtalen rör händelser dels natten den 16 till 17 april 2022, dels natten därpå. Sopkärl antändes och poliser utsattes för stenkastning, kraftiga smällare och molotovcocktails.

"Under förloppets gång sattes också en stadsbuss i brand som behövt stanna på Västra Kattarpsvägen på grund av den brinnande barrikaden, och även ett miljöhus på Bennets väg antändes. Räddningstjänstens släckningsåtgärder försenades till följd av situationen på platsen", säger seniora åklagaren Tanja Johansson i pressutskicket.

Den andra natten anlades också ett stort antal bränder, bland annat på Rosengårdsskolan, och brinnande barrikader anlades i vägbanan.

Påskupploppen inleddes på skärtorsdagen förra året, sedan den högextrema politikern Rasmus Paludan beviljats tillstånd att hålla allmänna sammankomster för att bränna exemplar av koranen i Linköping och Norrköping. De kunde inte genomföras, men våldsamma upplopp utbröt.

Dagarna därpå spred sig oroligheterna till bland annat Malmö, Stockholm och Örebro. Ett stort antal personer har redan dömts till fängelse för grovt blåljussabotage efter upploppen.

FRÅN FÖRSTASIDAN