Domstol: Koranbränning ska tillåtas

Domstol: Koranbränning ska tillåtas

Förvaltningsrätten på Tegeluddsvägen i Stockholm. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Polisens beslut att neka tillstånd till koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassad var fel, meddelar förvaltningsrätten i Stockholm.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Förvaltningsrätten anser inte att de omständigheter som har legat till grund för Polismyndighetens beslut är tillräckliga för att neka tillstånden i de två aktuella fallen. Polismyndighetens beslut ska därför upphävas", skriver förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

I mitten av februari nekade polisen två koranbränningar på kort tid, efter inrådan från Säkerhetspolisen, utanför Turkiets respektive Iraks ambassad. Besluten motiverades med att hotbilden mot Sverige har påverkats av tidigare koranbränningar och att risken för attentat ökade om framtida koranbränningar skulle tillåtas.

Besluten kritiserades av bland andra Henrik Wenander, professor i offentlig rätt, som hävdade att polisen inte hade stöd i lagen.

– Som lagstiftningen ser ut ser jag ingen möjlighet till att de (förvaltningsrätten) ger polisen rätt, sade han då till TT.

Enligt ordningslagen får sådana avslag nämligen bara ske om det är nödvändigt för ordning och säkerhet i direkt anslutning till demonstrationen.

Tidigare i år slog kammarrätten fast att polisens beslut att ställa in en demonstration i Norrköping i april förra året, där Rasmus Paludan ville bränna koranen, var felaktigt. Detta eftersom man ansåg att ordningslagen inte ger möjlighet för polisen att ställa in sammankomster för att störningar tidigare har inträffat eller befaras inträffa

FRÅN FÖRSTASIDAN