Domaren: Kvinnorna insåg att Tove skulle dö

Domaren: Kvinnorna insåg att Tove skulle dö

18-åringen och 20-åringen dömdes på onsdagen båda till livstid för mordet på Tove i Vetlanda.

Anna-Lena Lindqvist / TT
Kvinnorna insåg att Tove, 21, skulle dö av strypgreppet, men fortsatte ändå.
Det menar tingsrätten som nu dömer 18-åringen och 20-åringen till livstids fängelse. Det är första gången så unga kvinnor döms till livstid.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De båda kvinnornas berättelser går isär om vad som hände i lägenheten i Vetlanda natten mot den 16 oktober förra året. Men Eksjö tingsrätt dömer ändå kvinnorna till livstids fängelse för mordet.

– Man är två mot en, hon har oerhört svårt att freda sig och måste ha känt en väldigt kraftig dödsångest när hon låg där, säger rättens ordförande Erik Handmark om mordet.

Han lyfter dessutom att kvinnorna haft en möjlighet att upphöra med gärningen när en granne ringde på dörren – men valde att fortsätta.

– Vi tycker att det är så försvårande omständigheter att de ska dömas till livstid.

Första gången

De båda kvinnorna döms för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre av de båda döms dessutom för skadegörelse. Åklagaren Adam Rullman är nöjd med domen:

"Det är tillfredsställande att vi får en tydlig dom där tingsrätten delar min bedömning att båda ska fällas till ansvar", säger han enligt ett pressmeddelande.

Enligt tingsrätten har i första hand rättsläkarens uppgifter om att 21-åringen dog av kvävning genom strypning varit avgörande i fallet. Även grannens vittnesmål om vad han hört och sett under natten då Tove dog har varit viktiga i bedömningen.

De båda kvinnorna har erkänt delar av det som hände, men nekar båda till mord. Den 18-åriga kvinnan hävdar dessutom att hon låg och sov när Tove dog.

Rätten: Båda deltog

Eksjö tingsrätt tror dock i stället att det är 20-åringen som talar sanning och att 18-åringen också var inblandad i slagsmålet som ledde till dödsfallet. Bland annat eftersom det inte fanns några avvärjningsskador på 20-åringen, vilket enligt Erik Handmark tyder på att Tove blev fasthållen av 18-åringen.

– Hon både gymmade och var fotbollsspelare, att hon bara skulle lägga sig ner och tåla detta framstår inte som rimligt.

18-åringens uppgifter bedömer domstolen som "en efterhandskonstruktion".

TT: Hur har ni tänkt kring 18-åringens invändning om att 20-åringen vill hämnas och därför uppger att hon var med?

– Det är en sak om en åtalad skyller ifrån sig helt på någon annan åtalad. Men i det här fallet så har 20-åringen själv berättat om vad hon har gjort och sedan berättat om vad 18-åringen gjorde, säger Erik Handmark.

Ville slå tillbaka

De båda nu dömda kvinnorna har i efterhand berättat att Toves död föregicks av ett bråk inne på ett uteställe, och att de efteråt ville få med Tove för att "slå tillbaka".

Väl framme i 20-åringens lägenhet uppstod på nytt ett bråk, som slutade med att Tove låg död i badrummet. 20-åringen har erkänt att hon tagit strypgrepp på Tove under bråket, men uppger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av detta.

Först två veckor senare hittades kroppen, i ett skogsområde utanför Vetlanda. Kvinnorna har båda erkänt att de flyttat kroppen dit.

Eksjö tingsrätt anser att 20-åringen haft avsikt att döda Tove, eftersom hon hållit ett så långt strypgrepp. 18-åringen däremot har ett "insiktsuppsåt" enligt rätten.

– Med hänsyn till den tid under vilket det pågått så anser vi att hon måste ha insett och blivit medveten om att det här kommer att leda till döden, säger Erik Handmark.

– Det är allmänt känt att håller man ett strypgrepp tillräckligt länge och hårt så dör offret.

Utöver fängelsestraffet döms kvinnorna till att betala 550 000 kronor i skadestånd till Toves anhöriga, samt ytterligare 70 000 kronor för bland annat begravningskostnaderna.

FRÅN FÖRSTASIDAN