Det kan ha orsakat späckhuggarens död

Det kan ha orsakat späckhuggarens död

Personal från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har undersökt den döda späckhuggaren på plats i Hunnebostrand. Pressbild.

Jesper Jerremalm/SVA
Gammal, mager, nedslitna tänder och tom mage. Så kan man sammanfatta den första undersökningen av den döda späckhuggaren i Hunnebostrand.
Nu ska proverna analyseras av SVA för att slå fast dödsorsaken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Späckhuggaren som hittades död i Hunnebostrand i Sotenäs kommun på torsdagen, undersöktes på fredagen av personal från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att ta reda på mer om hur den levt och varför den dog.

Redan nu kan de konstatera att den 6,8 meter långa späckhuggaren har svultit.

"Det är en vuxen, mycket mager och gammal hane. Vikten är cirka 2 800 kilo, men borde ha varit det dubbla. Så det kan röra sig om en gammal individ, som magrat av och slutligen dött", säger Gustav Averhed, patolog vid SVA, i ett pressmeddelande.

Myndigheten konstaterar också att mag- och tarmsystemet var tomt och att späckhuggarens tänder var kraftigt nedslitna – ända ner till pulpan. SVA hittade också blåmärken och rivmärken på kroppen, men uppger att att den i övrigt inte hade några uppenbara sjukliga förändringar.

Nu ska prover som har tagits från samtliga organ analyseras. Resultaten väntas komma om ett par veckor.

"Det är ett mäktigt djur som vi aldrig tidigare undersökt. Det är spännande, men också såklart ledsamt att den har dött", säger Norbert van de Velde, patolog vid SVA, i pressmeddelandet.

Späckhuggare, som är den största arten i delfinfamiljen, brukar gå att observera vid västkusten under sommarmånaderna, men sällan så tidigt som i maj.

FRÅN FÖRSTASIDAN