Danska haverikommissionen: "Ingen olycka"

Danska haverikommissionen: "Ingen olycka"

En sjuårig pojke och hans mamma avled efter att de hamnade i vattnet på väg med färja från Sverige till Polen. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
En sjuårig pojke och hans mamma omkom sedan de båda hamnat i vattnet när de var på väg med färja från Sverige till Polen.
Först misstänktes en olycka – men det avfärdas nu av danska haverikommissionen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter sin undersökning konstaterar den danska utredningen att det i stället rör sig om en medveten handling, rapporterar P4 Blekinge.

Kommissionen har undersökt övervakningsfilmer från däck och gått igenom vittnesmål, och det är enligt chefen för den danska kommissionen uppenbart att det inte handlar om någon olycka.

Det var på torsdagen förra veckan som händelsen inträffade. De omkomna är polska medborgare och färjan var på väg till Polen från Karlskrona.

Åklagare i Sverige har sedan tidigare inlett en förundersökning om mord. Åklagaren har inte velat kommentera ärendet eller gå in på vem mordutredningen avser. I Polen pågår också en förundersökning, där rubriceringen nu ändrats från oavsiktligt dråp till mord och självmord.

Färjan Stena Spirit, som seglar under dansk flagg, är registrerad i Danmark och utreds därför av danska haverikommissionen.

Rättelse: I en tidigare version angavs att åklagarkammaren i Gdansk inlett en utredning gällande vållande till annans död. Den har ändrats till mord och självmord.

FRÅN FÖRSTASIDAN