Dåligt år för mördarsniglarna

05 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Mördarsniglarna är "betydligt färre" i år, säger snigelexperten Ted von Proschwitz. Arkivbild.
Mördarsniglarna har det tufft i år.
– De är betydligt färre än de kunde ha varit, säger snigelexperten Ted von Proschwitz på Göteborgs naturhistoriska museum.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vädret under maj månad är ofta avgörande för om det blir ett snigelår eller ej. I år var maj en torr månad och det innebär färre sniglar.

– Det hänger samman med snigelns livscykel. De övervintrar som ungdjur och de är mera torrkänsliga, säger Ted von Proschwitz.

Nu har det börjat regna efter den långa torrperioden och då kommer sniglarna fram.

– De har nog haft det besvärligt. De är ganska små och de är betydligt färre än de kunde ha varit, konstaterar von Proschwitz.

Det som händer nu är att sniglarna börjar lägga ägg. Och för den som vill hindra sniglarna från att föröka sig gäller det att, bokstavligen, vara "på hugget".

– Gå ut i trädgården nattetid med en ficklampa och se var sniglarna är och var de gömmer sig. Ha med en spade med vass egg och hugg av snigelns huvud cirka en halv centimeter in på kroppen. Det blir många hugg men tänk att varje avlivad snigel innebär att den inte kan lägga uppemot 400 ägg. Ge inte upp, säger von Proschwitz och tipsar om att det också finns gifter, fällor och elstängsel att bekämpa sniglarna med.

Annons