C vill förbjuda Tiktok i riksdagen

C vill förbjuda Tiktok i riksdagen

Tiktok är som att ha en "spionballong i din telefon", säger den republikanske politikern Michael McCaul. Arkivbild över riksdagen.

Jonas Ekströmer/TT
EU-parlamentet, Kanada och Danmark. Alla tre har nyligen infört restriktioner mot den kinesiska appen Tiktok.
Nu vill Centerpartiet att den svenska riksdagen agerar – medan det från regeringen kommer uttalanden om ett personligt ansvar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den populära appen Tiktok har kritiserats för att samla in känslig data från användarna.

Flera länder och nyligen EU-parlamentet har beslutat att förbjuda offentligt anställd personal från att ha appen på sina mobiltelefoner av säkerhetsskäl. I USA har Vita huset beslutat att den ska bort från federala enheter inom 30 dagar.

I november uppmanade Regeringskansliet sin personal att radera appen, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance. I riksdagen finns dock ingen liknande uppmaning.

Mikrofon och kamera

Centerpartiet vill nu att appen förbjuds även för riksdagsledamöter och riksdagens tjänstemän.

– Vi tycker att det är dags att säga att i riksdagen ska man inte ha Tiktok, åtminstone inte på de riksdagsägda enheterna, säger Niels Paarup-Petersen, C:s talesperson för digitalisering och cybersäkerhet.

I dag uppmanar riksdagen politiker och tjänstemän att bara installera de appar man behöver i sina surfplattor och telefoner. Man ska också vara restriktiv med att ge apparna tillåtelse till sådant som mikrofon, kamera och kalender.

– Det borde vara en ickefråga egentligen. Det är dags att få det gjort, säger Paarup-Petersen.

Centerpartiet kommer att lyfta frågan nästa vecka i samband med ett möte mellan gruppledarna för riksdagens åtta partier.

Riksdagsförvaltningen hänvisar till den säkerhetsinstruktion som finns för ledamöter och tjänstemän och i den nämns inte Tiktok specifikt. Om det skulle vara aktuellt att ändra instruktionen är inget man heller vill kommentera.

"Alla har ett ansvar"

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), säger att det finns anledning för alla att fundera över vad man har installerat på sin mobiltelefon, då appar och digitala tjänster historiskt har utnyttjas för datainsamling.

"Alla har därför ett ansvar att tänka på sin egen informationssäkerhet. Att inte installera onödiga eller okända appar på sin tjänstetelefon kan vara ett enkelt sätt att minimera sin egen, arbetsgivarens och rikets sårbarhet", säger han i ett skriftligt uttalande till TT.

Många partier använder sig av Tiktok för att nå ut till yngre väljargrupper – däribland Centerns ungdomsförbund, Cuf.

– Ungdomsförbunden borde tillsammans fundera över vilket säkerhetsläge vi är i och utifrån ett integritetsperspektiv generellt, fundera på om det är den här kanalen vi ska använda för att nå väljare, säger Niels Paarup-Petersen.

FRÅN FÖRSTASIDAN