Brist på TBE-vaccin i hela landet

Brist på TBE-vaccin i hela landet

Det råder brist på TBE-vaccin. Arkivbild.

Naina Helén Jåma/TT
Det är brist på vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE i hela landet. Flera regioner har slutat med drop-in-vaccinering och i vissa regioner går det inte att boka en ny tid.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det är tråkigt att det är brist, för i år har många valt att vaccinera sig. Så att det kommer just nu är inte bra, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland till SR Östergötland.

Enligt prognosen kommer lagret att börja fyllas på i månadsskiftet juli/augusti.

Samtidigt ser högsäsongen för småkryp ut att ha kommit i gång tidigare än vanligt, enligt Apoteket, som i ett pressmeddelande skriver att man just nu ser ett ökat intresse för att köpa skydd mot fästingar och myggor.

Försäljningen av myggsprayer, som även skyddar mot fästingbett, har ökat med 34 procent, jämfört med samma period i fjol, samtidigt som även försäljningen av fästinghalsband för djur har ökat med 43 procent.

"Att vi ser en så kraftig uppgång i försäljningssiffrorna nu så här tidigt på säsongen tyder på att både fästingar och myggor vaknat till liv tidigare än vanligt", säger Ann-Sofie Bergsten, kategorichef på Apoteket i pressmeddelandet.

FRÅN FÖRSTASIDAN