Blött väder drar sig norrut i nästa vecka

08 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Nästa vecka blir det paraplyväder på flera platser. Arkivbild.
Sol i norr, regn i syd, allt blötare i mellersta Sverige. Så kan de närmaste dagarnas väder sammanfattas.
– Ostadigt väder kommer successivt att leta sig norrut under kommande vecka, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lördagen har varit varm och solig på flera platser i Sverige, med temperaturer på uppemot 25 grader. Enligt SMHI väntas resten av helgen fortsatt bjuda på blå himmel, sol och värme i stora delar av landet.

Men därefter är det stopp. Åtminstone i söder.

– Under måndag förmiddag tar sig ett regnområde in över Västra Götaland och Skåne, som ser ut att ta sig upp till ett stråk mellan Värmland och Gotland, säger Marie Staerk vid SMHI.

– Vi har ett högtryck med centrum över Finland som gör att nederbörden inte riktigt orkar upp över norra Sverige under tisdagsdygnet. Men det kan ändå förekomma skurar på en del platser i området.

Mot mitten av veckan kan det blöta vädret komma att fortsätta upp över Norrland.

– På onsdag kommer ett nytt mer omfattande nederbördsområde in, som skulle kunna skjuta det finländska högtrycket mer österut. Det gör i sin tur att nederbörden skulle kunna ta sig lite längre norrut.

Annons

– Regn har ju en avkylande effekt, så vi kan nog vänta oss cirka 15 grader när det regnar. Däremot kan det bli uppemot 25 grader innan regnet drar in, säger Marie Staerk.

Totalt väntas cirka 10 till 40 millimeter regn under perioden måndag till fredag. Samtidigt är de lokala variationerna stora.

– På vissa platser kan det bli betydligt mer, och på andra platser betydligt mindre. Det kommer se väldigt olika ut, säger Marie Staerk.

Annons