Bildt: Nye utrikesministern tveklöst kompetent

04 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Carl Bildt, tidigare moderat statsminister, var Sveriges representant i Ankara under lördagens presidentceremoni. Arkivbild.
Den tidigare statsministern Carl Bildt är tillbaka i Sverige efter att ha närvarat vid Turkiets president Recep Tayyip Erdogans installation. Där pratade Bildt med den nye utrikesministern, Hakan Fidan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Den nye utrikesministern är tveklöst kompetent och respekterad, säger Bildt till Sveriges Radio Ekot.

Bildt var Sveriges officiella representant vid ceremonin i lördags. På kvällen presenterade Erdogan sin nya regering, där endast två ministrar är kvar på sina tidigare positioner.

Många undrar nu vad ommöbleringen kan komma att betyda för Sverige och den svenska Natoansökan. Inte minst med den tidigare underrättelsechefen Fidan på utrikesministerposten.

Carl Bildt säger till Ekot att han och Fidan inte pratade så "utförligt" och inte direkt om de "aktuella frågeställningarna".

– Kanske lite med utrikesministern, om det intresse vi har om ett brottsförebyggande samarbete mellan Sverige och Turkiet. Det kan handla om terrorism och PKK, men också om annat.

Men om Nato pratade man inte, enligt Bildt.

– Nej, egentligen inte, av den enkla anledningen att substanssamtalen i den frågan ju fördes under dagen av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som var där.

Annons