Beslut om vargjakt överlåts åt länsstyrelser

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Länsstyrelserna i mellersta och södra Sverige ska utreda om licensjakt på varg är möjlig och fatta beslut senast 1 oktober. Arkivbild.
Om licensjakt på varg ska tillåtas i södra och mellersta Sverige är det upp till länsstyrelserna att besluta. I det som kallas norra förvaltningsområdet är däremot licensjakt inte aktuell i år, enligt Naturvårdsverket.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sverige är uppdelat i tre rovdjursförvaltningsområden: norra, mellersta och södra. I det mellersta området har länsstyrelsen redan haft möjlighet att besluta om licensjakt, nu blir det så även i det södra. Länsstyrelserna ska utreda om licensjakt på varg är möjlig och eventuella beslut om licensjakt ska fattas senast den 1 oktober.

Naturvårdsverkets bedömning är att vargstammen över tid kan minskas i det mellersta förvaltningsområdet och öka i det södra. Tanken är att vargen ska ha möjlighet att sprida sig, men att koncentrationen av varg ska minskas där den är som högst.

"Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning", säger Carl-Johan Lindström, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

"Det är viktigt att klargöra att beslutet inte innebär att det självklart blir licensjakt i södra Sverige i år eller nästa år. Men det ger oss en större rådighet i frågan och det är bra", säger Skåne landshövding Anneli Hulthén i ett pressutskick från länsstyrelsen där.

Annons