Anställda på färja smugglade knark

Anställda på färja smugglade knark

Flera personer åtalas för inblandning i en stor narkotikahärva, där knark smugglats in via färjor i Göteborg. Arkivbild.

Adam Ihse/TT
Stora mängder narkotika smugglades in i Sverige via Göteborgs hamn – av två anställda på en färja.
Nu åtalas de, och ytterligare fem personer, för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I oktober 2022 greps två män som transporterade in narkotika via Göteborgs hamn. De var båda anställda på ett rederi som trafikerade sträckan till Kiel där narkotikatransporten utfördes.

Nu åtalas de, och flera andra personer, för inblandning i härvan.

Det handlar om stora mängder narkotika: 39 kilo amfetamin och 13 kilo hasch. Kammaråklagare Marie Andersson konstaterar att bara det är tillräckligt för att det ska rubriceras som ett synnerligen grovt brott.

Undgick tullen

Dessutom är det en försvårande omständighet att två av männen har arbetat på färjan.

– Personen som åkt med färjan har visserligen inte varit i tjänst vid tillfället men han har haft sina passerkort och kunnat röra sig fritt på färjan, säger Marie Andersson.

– Det blir oerhört svårupptäckt för tullen när man använder anställda på färjan på det här sättet. De går inte igenom tullen utan tar i land det här i Göteborg när alla andra har gått hem, när färjan är tom.

Enligt åtalet har fyra av de åtalade rest till länder i Västeuropa där de skaffat narkotikan, som de sedan kört till Tyskland där männen som är anställda vid färjan mött upp.

"Organiserad verksamhet"

Bland bevisningen finns uppgifter om ytterligare en resa som gått till på liknande sätt som skett i april.

– Jag menar att det här bara är ett led i en omfattande organiserad verksamhet, säger Marie Andersson.

Sammanlagt åtalas tio personer, varav sju män för synnerligen grov narkotikasmuggling. Dessutom åtalas en man och en kvinna för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling. Alla är mellan 20 och 28 år. Ytterligare en man i 60-årsåldern åtalas för narkotikabrott.

I åtalet ingår även flera punkter om bland annat penningtvätt och vapenbrott.

FRÅN FÖRSTASIDAN