Anderssons kritik mot regeringen: "Förödande"

Anderssons kritik mot regeringen: "Förödande"

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talar på Spånga IP i Stockholm vid politikerveckan i Järva som inleddes på onsdagen.

Henrik Montgomery/TT
Magdalena Andersson är kritisk mot regeringens hantering av det ekonomiska läget och av gängkriminaliteten.
– Det är förödande att högerregeringen inte gör tillräckligt för att bryta nyrekryteringen, säger S-ledaren i sitt tal på Järvaveckan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ekonomi, skola och brottslighet stod i fokus när Magdalena Andersson talade på Järvaveckan i Stockholm.

S-ledaren riktade kritik mot hur regeringspartierna och SD hanterar det allvarliga ekonomiska läget. De satsar inte på varken barnfamiljer, pensionärer eller arbetslösa, säger hon.

– Man skär till och med ner på arbetsmarknadspolitiken, på Arbetsförmedlingen och på vuxenutbildningen. Det vill säga på just sådana insatser som behövs för att människor ska komma i jobb. Och vilka satsar SD-regeringen på i stället? Höginkomsttagarna.

Samtidigt kämpar vanligt folk med att få pengarna att räcka till i matbutiken, enligt Andersson.

– Det är helt fel prioritering. När det är tufft så måste vi hjälpas åt. Då måste politiken prioritera vanligt folk – inte de rikaste.

Slår hårt mot skolor

Hon hävdade också att högerpartierna "glömt" sina vallöften.

– Det är ingenting annat än skamligt.

S-ledaren framhöll att regeringen måste ta ansvar när de höga priserna slår hårt mot skolor och pekade på att kommuner kämpar för att ekonomin ska gå ihop.

– Sverigedemokraterna och högerregeringen har satsat alldeles för lite för att det ska räcka till. Och nu ser vi att det riskerar att bli stora nedskärningar. Personal kommer att sägas upp.

Yngre till gängen

Andersson talade också om problemen med gängkriminalitet där barn och unga rekryteras som springpojkar. Den ekonomiska krisen kommer inte att förbättra situationen, sade hon.

– För varje gängkriminell som sätts bakom lås och bom, så står allt yngre killar redo att ta deras plats. Därför är det förödande att högerregeringen inte gör tillräckligt för att bryta nyrekryteringen.

"Har tvärnitat"

Inför kvällens tal på Spånga IP kritiserade Magdalena Andersson regeringen för att det brottsförebyggande arbetet helt har avstannat sedan regeringsskiftet.

– Det har tvärnitat, sade hon på en pressträff.

S-ledaren kräver bland annat att regeringen säkrar 250 miljoner för en fortsatt satsning på brottsförebyggande arbete i utsatta områden, till exempel för fler fältassistenter eller personal i skolan. Det är pengar som bland annat har använts i Järvaområdet.

Ett annat krav på regeringen är att snabbt införa etableringsjobben, som ska hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. Ett tredje krav är att göra något åt boendesegregationen.

FRÅN FÖRSTASIDAN