Allt fler kvinnor självskadar genom förgiftning

Allt fler kvinnor självskadar genom förgiftning

Samtal om självdestruktiva handlingar ökar. Arkivbild.

Stina Stjernkvist/TT
Samtalen om unga flickor och vuxna kvinnor som skadar sig själva genom läkemedelsförgiftning ökar för andra året i rad.
– Vi ser allvarligt och med stor oro på den här utvecklingen, säger Luisa Becedas, verksamhetschef på Giftinformationscentralen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Flickor i åldern 10–19 år som skadar sig själva med läkemedel har ökat med 25 procent sedan 2021 och med 70 procent sedan 2020. Det visar en ny rapport från Giftinformationscentralen, som är en enhet inom Läkemedelsverket.

Ökningen märks i antalet samtal från såväl allmänhet som sjukvård.

Paracetamol förekommer oftast

Paracetamol, som används i febernedsättande och smärtstillande syfte och som säljs receptfritt som bland annat Alvedon och Panodil, är det vanligast förekommande läkemedlet när det gäller självdestruktiva handlingar.

– Paracetamol är något som många har hemma i medicinskåpet. När det används på rätt sätt är det ett läkemedel som är både bra och säkert, men även receptfria mediciner kan ge förgiftning och här är det viktigt att tänka på att förvara all medicin svåråtkomligt, gärna inlåst i ett skåp, säger Luisa Becedas, Giftinformationscentralens verksamhetschef.

– Vården bör ha med sig perspektivet risk för överdosering när läkemedel skrivs ut, exempelvis genom att förskriva lägre doser i taget, mindre förpackningar eller liknande.

Ökning bland unga och vuxna

Samtalsstatistiken stiger för såväl unga som vuxna om antalet avsiktliga händelser – medveten överdosering – jämfört med 2021. Uppgången är tydligast bland kvinnor.

Under två år noterades inga större förändringar, men nu visar de senaste siffrorna att antalet samtal rörande vuxna kvinnor har ökat med 56 procent gällande missbruk och berusningssyfte.

I åldersgruppen 10–‍19 år sker också många förgiftningar med antidepressiva läkemedel, samt receptbelagda läkemedel som adhd-läkemedel och lugnande läkemedel.

För att motverka utvecklingen vill Luisa Becedas att riskerna belyses om vad ett för stort intagande av läkemedel kan innebära.

– Kunskapsspridning om läkemedelsanvändning är den viktigaste åtgärden vi kan vidta, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN