Åklagaren vill se livstid för mordet på Adriana

Åklagaren vill se livstid för mordet på Adriana

Blommor och ljus på platsen där tolvåriga Adriana dödades i Norsborg i Botkyrka den 2 augusti 2020. Arkivbild.

Ali Lorestani/TT
Två gängkriminella män var måltavlor när en "urskillningslös automateld" avfyrades utanför en snabbmatsrestaurang i Botkyrka sommaren 2020. I stället blev det tolvåriga Adriana som träffades i kulregnet och dog.
Åklagaren yrkar nu att tre män döms till livstids fängelse för mordet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Adriana sköts till döds och ytterligare sju personer som var på platsen riskerade att dödas när en "svepande och urskillningslös" automateld avfyrades från en bil utanför restaurangen i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm den 2 augusti 2020, enligt åklagare Anna Svedin.

Två av de sju personerna, båda män i 20-årsåldern, tros ha varit de riktiga måltavlorna men klarade sig oskadda. De har senare dömts till fängelse för inblandning i ett mordförsök som beskrivs som en hämnd för skjutningen i Norsborg. Målet är överklagat och prövas nu i hovrätten.

Gängkonflikt

Enligt åklagare är bakgrunden en konflikt mellan det som kallas Maygrupperingen och deras fiender i Vårbynätverket och den allierade Norsborgsgrupperingen.

Inte minst är det en 30-årig man som är ledande i Maygrupperingen som velat döda personer i de grupperna, säger Anna Svedin i sin plädering i tingsrätten på måndagen.

– Det här är en djupt personlig konflikt för NN (30-åringen), säger hon.

Utöver skjutningen i Norsborg omfattar åtalet flera andra brott med koppling till konflikten och totalt står sex män åtalade. En av dem är 30-åringen, som tillsammans med två andra är åtalats för mordet på Adriana och mordförsök på de andra sju som fanns på platsen.

Skott från bil

Enligt åklagaren har männen och ytterligare en okänd gärningsperson anlänt till brottsplatsen i en falskskyltad bil och inifrån fordonet avlossat ett stort antal skott från en automatkarbin, en kulsprutepistol och en revolver. Adriana träffades av två skott och dog av sina skador.

Att inte fler personer träffades, däribland två av flickans kompisar, har Svedin beskrivit som "ett under".

De tre männen är även misstänka för flera andra brott, bland annat är två av dem åtalade för ett mordförsök ungefär en vecka före mordet. Åklagaren yrkar i sin plädering i tingsrätten att alla tre nu ska dömas till livstids fängelse.

– Någon annan påföljd än livstids fängelse är utesluten, säger Svedin.

Enligt henne var männen medvetna om risken för att utomstående kunde skadas vid skottlossningen i Norsborg.

– Man är totalt likgiltig inför oskyldiga människors liv, säger hon.

– Det är viktigare att återupprätta sin egen heder och utkräva hämnd. Det är det viktigaste för de här gärningsmännen. De egna oförrätterna är viktigare än samhällets väl och ve och de oskyldiga som riskeras att drabbas.

En stor del av bevisen består av material från krypterade kommunikationstjänster, där material från den knäckta kommunikationstjänsten Sky ECC pekats ut som avgörande av åklagaren.

Förnekar inblandning

Männen har genomgående förnekat inblandning i mordet och Anna Svedin gör under pläderingen flera gånger en poäng av att de under utredningen inte har velat svara på några frågor alls. Först när de har fått ta del av alla bevis som finns mot dem har de enligt henne lämnat långsökta förklaringar om försvårande omständigheter.

– Det är en förklaring som vi inte har hört ett ljud om under hela utredningen. Det är en uppenbar efterhandskonstruktion och den ska lämnas helt utan avseende, säger hon bland annat om en förklaring som en av de mordåtalade lämnat i rätten om bevis som lagts honom till last.

FRÅN FÖRSTASIDAN