Åkesson stark röstmagnet – Kristersson tappar

Åkesson stark röstmagnet – Kristersson tappar

Moderatledaren Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
SD-ledaren Jimmie Åkesson och S-ledaren Magdalena Andersson sticker ut som valets starkaste draglok, visar SVT:s vallokalundersökning.
Lika tydligt är att statsminister Ulf Kristersson inte var någon magnet för att locka väljare till Moderaterna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I valet i höstas slog SD-ledaren Jimmie Åkesson Fredrik Reinfeldts gamla rekord.

Fram till dess var det den tidigare statsministern och M-ledaren som fått högst siffror för hur viktig partiledaren är för partiets valresultat.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning 2022 (Valu) anger 48 procent av SD-väljarna att partiledaren har en mycket stor betydelse för hur de röstat.

– Det är halva valmanskåren för Sverigedemokraterna som tycker att han var mycket betydelsefull för dem. Han var ett riktigt draglok, säger statsvetaren Sören Holmberg vid Göteborgs universitet.

Pehrson i botten

På andra plats kommer Magdalena Andersson, där 36 procent av S-väljarna säger att hon var mycket viktig för deras val. Det är den högsta siffran som någon S-ledare uppnått.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hade inte alls samma betydelse för partiets valresultat.

– Jag tycker att Ulf Kristersson sticker ut, han var absolut inget draglok för Moderaterna. Dessutom fick han sämre siffror än i valet 2018, säger Holmberg.

Anmärkningsvärt är också att Liberalernas partiledare Johan Pehrson finns i botten av draglokslistan. Trots att partiets egen valanalys pekade ut Pehrson som orsaken till att L klarade sig över riksdagsspärren, så är det bara 13 procent som säger att partiledaren har haft stor betydelse för deras val.

– Det var stödröstande moderater som räddade Liberalerna, och det berodde inte så mycket på Johan Pehrson, säger Sören Holmberg.

Mer ljus på partiledarna

Statsvetare brukar betona att partiledare visserligen spelar roll för hur svenska väljare röstar, men att det är långt ifrån så viktigt som media tycks tro.

Men partiledarnas betydelse som röstvärvare har ökat, visar Valu. Det är en tendens som märks för alla partier när valforskarna jämför valen 1998/2002 med resultatet i valen 2018/2022. Partiledarnas personliga popularitet och förtroende har blivit viktigare under 2000-talet.

En orsak kan förstås vara att medier har stort fokus på partiledarna och att det smittar av sig på väljarna.

En annan orsak kan vara att det är mindre skillnader mellan partiernas politik nu, och då kan partiledarens roll öka när väljarna ska ge sin röst. Valforskarna ser också svaga tendenser att partiledarna är viktigare för väljare som bestämmer sig sent och för väljare som är mindre intresserade och kunniga i politik.

Sören Holmberg tycker inte att det är en positiv utveckling att partiledarens roll ökar.

– Vi vill ju att en representativ demokrati ska handla om sakfrågorna och vad som görs. Det är budskapen som ska vara det viktiga, inte budbäraren, säger han.

Fortfarande är det dock så att väljarna rangordnar partiernas framtidsprogram, ideologier och sakfrågor högst. "Bra partiledare" kommer först på plats nummer sju.

FRÅN FÖRSTASIDAN