Brustna hjärtans dag – minst 25 blir lurade

Brustna hjärtans dag – minst 25 blir lurade

I fjol anmäldes 1|313 romansbedrägerier, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med 2021. Arkivbild.

Claudio Bresciani / TT
När Alla hjärtans dag nu klivit innanför dörren varnar Stöldskyddsföreningen (SSF) för att all kärlek inte är sann.

Varje vecka polisanmäls 25 romansbedrägerier – och snittförlusten är 350 000 kronor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De allra flesta första mötena i dejtingvärlden har blivit digitala. Partneralternativen är mångdubbelt fler, men det kan diskuteras om det har blivit lättare att hitta kärleken.

För bedragarna har det i alla fall blivit lättare – både att hitta offer och att bibehålla falska relationer med flera samtidigt.

Enligt Stöldskyddsföreningen dyker det allt oftare upp personer som söker pengar i stället för kärlek. Det är inte helt lätt att skilja de romantiska begären från de ekonomiska till en början, men vissa grejer kräver särskild vaksamhet.

"Var alltid uppmärksam på hur den du möter på nätet uppför sig, kommer samtalet in på pengar så bör du dra öronen åt dig och kanske avsluta relationen, berätta för nära och kära så att du kan få ett objektivt perspektiv på ett förhållande du är osäker på", säger Paul Pintér, rådgivare vid SSF, i ett pressmeddelande.

Alla försök att låna pengar är tydliga indikationer på att det kan handla om bedrägeriförsök, skriver SSF. Och bedragarna vet att många offer drar öronen åt sig första gången de får frågan. De fortsätter därför att etablera kontakten tills offret ger vika.

FRÅN FÖRSTASIDAN