Gängman måltavla när Adriana sköts till döds

Gängman måltavla när Adriana sköts till döds

Rättegångsteckning från den första förhandlingsdagen i oktober 2022 i Södertörns tingsrätt rörande dödsskjutningen av tolvåriga Adriana. Förhandlingen hålls i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt, Sollentuna.

Johan Hallnäs / TT
Den utpekade gängmannen är dömd för att ha legat bakom ett hämnddåd efter dödsskjutningen av tolvåriga Adriana.

På måndagen hördes han i stället som målsägare efter mordet, där mannen berättade hur han försökte rädda livet på flickan.

– Jag försökte göra allt jag kunde, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Åklagare Anna Svedin inleder sitt förhör med att fråga varför mannen hade en bild på tolvåriga Adriana som bakgrund på sin mobiltelefon.

– Jag var vid en plats där det hände en grej och jag ville ha den, svarar mannen kort.

Den 23-årige mannen är klädd i Kriminalvårdens gröna kläder och förhöret genomförs via länk. Han avtjänar sedan januari i år ett fängelsestraff på över 15 år, dömd för anstiftan till försök till mord och förberedelse till mord.

Enligt domen har mannen planerat och förmått andra personer att genomföra en skjutning i september 2020, då 32 skott avlossades mot en adress i Vällingby.

Hämnddåd

Mordförsöket var enligt domstolen en hämnd för skjutningen utanför en snabbmatsrestaurang i Norsborg söder om Stockholm natten till den 2 augusti samma år, då tolvåriga Adriana dog efter att ha träffats av kulor avlossade från en bil i närheten.

Den 23-årige mannen och ytterligare en man som dömdes för hämndaktionen i Vällingby var på plats utanför restaurangen den natten och fick fly kulregnet. De hade åkt dit för att köpa hamburgare och satte sig sedan för att äta i bilen på parkeringen utanför. När de hade ätit klart gick de ut för att röka, säger mannen.

– Sedan kom det en vit bil och började skjuta. Sedan sprang jag. När jag hörde att det slutade skjutas gick jag tillbaka, då var det någon som sade till mig att en liten flicka ligger på marken, säger mannen.

Polis och ambulans larmades och mannen berättar att han försökte följa de instruktioner som han fick över telefon för att rädda flickans liv.

– Jag försökte göra allt jag kunde. Jag försökte hålla inne blödningen, göra allting, lägga henne i sidoläge som ambulansen sade när vi pratade med dem i telefon, säger mannen.

Maskerade personer sköt

Mannen har tidigare sagt att flera maskerade personer befann sig i bilen varifrån skotten avlossades, men han hade under måndagen svårt att minnas sådana detaljer.

– Jag skulle vilja ge dig ett svar man jag kan inte minnas, säger han.

– Men de var nog maskerade för jag såg inget ansikte.

Tror du att skotten var ämnade för dig? frågar åklagaren Anna Svedin.

– Faktiskt, jag vet inte. Jag har ingen konflikt med någon. Men det avlossades skott och jag var där och tolkade det som det, säger mannen.

Enligt polisens uppfattning rör sig det hela om en konflikt mellan det som polisen kallar Maygrupperingen och dess dödsfiender i Vårbynätverket samt den så kallade Norsborgsgrupperingen. Totalt sex män med koppling till Maygrupperingen står åtalade för inblandning i skottlossningen i Botkyrka.

23-åringen kopplas till just Norsborgsgrupperingen och tros tillsammans med sin vän ha varit de egentliga måltavlorna vid skjutningen. Själv säger mannen att han har varit påverkad av det som hände och att han mått dåligt lång tid efteråt.

– Jag gillar inte att tänka på den händelsen. Jag försöker glömma den.

FRÅN FÖRSTASIDAN