31 000 ukrainare får fortsatt skydd i Sverige

31 000 ukrainare får fortsatt skydd i Sverige

Bord med gosedjur som delades ut till barn från Ukraina som anlände till terminalen i Nynäshamn i mars i fjol. Arkivbild.

Claudio Bresciani / TT
Drygt 31 000 personer från Ukraina har hittills fått förlängt skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Nästan alla som prövats har fått förlängt uppehållstillstånd, enligt Migrationsverket.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Drygt 2 000 ansökningar återstår att avgöra för Migrationsverket. Perioden för att ansöka om förlängning var 1 februari till 4 mars i år.

"Så här långt har nästan alla vars ärenden vi prövat i sak beviljats förlängt uppehållstillstånd till den 4 mars 2024", säger Sanela Ovcina, regiondirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

I princip alla som ansökt om förlängning kommer att få besked innan maj månads slut, lovar Migrationsverket.

I januari var närmare 39 000 människor med skydd under massflyktsdirektivet inskrivna hos Migrationsverket. Sedan dess har 5 500 personer skrivits ut och bedömts ha lämnat landet.

EU:s massflyktsdirektiv aktiverades den 4 mars i fjol, sedan Ryssland attackerat Ukraina. Det innebär att ukrainska flyktingar erbjuds omedelbart och tidsbegränsat skydd inom EU.

I dag finns drygt 33 000 flyktingar från Ukraina med uppehållstillstånd till den 4 mars nästa år i Sverige.

FRÅN FÖRSTASIDAN