TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Ines föddes trots att pappa Ludvig var steril: ”En overklig resa”

22 dec, 2022 
https://image.hant.se/image-8773938?imageId=8773938&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Daniel Sörensen
Ines, 2 månader, är ett mirakelbarn som fötts mot alla odds.
Hennes pappa Ludvig var nämligen steril – eller var han det?
– Jag fick svar att jag hade Klinefelters syndrom, typ att man är född steril. Olustigt. Man var kanske inte beredd på det, säger han till TV4.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mamman kommer till sin babyshower med sin nyfödda bebisBrand logo
Mamman kommer till sin babyshower med sin nyfödda bebis

Ludvig Nilsson, 27, och hans sambo Helen Palmqvist, 38, i Kristianstad började försöka skaffa barn redan för fyra år sedan. När de sökte hjälp på vårdcentralen var allt fokus på Helen och hennes eventuella svårigheter med att bli gravid.

När de bytte vårdcentral efter drygt två år var det första gången som även Ludvig testades, trots att det är statistiskt bevisat att det i majoriteten av gångerna som par har svårt att skaffa barn beror på mannen.

Ludvig och Helen har varit föräldrar i drygt två månader, något de trivs med väldigt bra. De försökte få barn i över fyra år.
Ludvig och Helen har varit föräldrar i drygt två månader, något de trivs med väldigt bra. De försökte få barn i över fyra år.

Via ett blodprov konstaterades att Ludvig i princip var infertil och led av en väldigt sällsynt diagnos.

– Jag fick svar att jag hade Klinefelters syndrom, typ att man är född steril. Olustigt. Man var kanske inte beredd på det. 26 år gammal och blev klassad som steril, säger han till TV4, som har träffat paret.

Annons
Ines sover i pappas trygga famn.
Ines sover i pappas trygga famn.

”En overklig resa egentligen”

Efter en operation lyckades emellertid läkarna hitta ett tiotal spermier. Det var ett enormt glädjebesked för Ludvig och Helen. För två månader sedan blev de föräldrar till lilla flickan Ines.

– Underbart! Äntligen! Det känns väldigt bra, det tycker jag. En overklig resa egentligen, säger Ludvig.

15-20 procent av alla par som försöker få barn har svårigheter. Vid mer än hälften av fallen beror det på att mannen helt eller delvis är infertil. Om forskningen inom andrologin (läran om mannen som biologisk varelse) hade blivit en egen medicinsk specialitet hade det kunnat forskas mycket mer på ämnet menar Aleksander Giwercman, professor i reproduktionsmedicin.

Annons
Aleksander Giwercman tycker att det borde satsas mer på andrologiforskning, annars blir det svårt att locka nya läkare till specialområdet.
Aleksander Giwercman tycker att det borde satsas mer på andrologiforskning, annars blir det svårt att locka nya läkare till specialområdet.

– I dag är det otroligt svårt att kunna rekrytera unga läkare att gå in inom den här specialområdet i och med att det inte finns karriärvägar eller tjänster inom andrologin. Det betyder att vi har otroliga kunskapsluckor inom manlig fertilitet och sjukdomar som relateras till dålig spermiekvalitet, säger han till TV4.

Ludvig och Helen var hela tiden öppna för alternativa metoder för att skaffa barn, som adoption och spermiedonation. De skickar med en hälsning till alla andra par där ute med barnlängtan, men med svårigheter att bli föräldrar.

– Folk skäms säkert över att de inte kan få barn eller är sterila. Men ge inte upp, se framåt och hoppas på det bästa, säger Ludvig.

FOTO: TV4

Annons