Ikea i storbråk med TV4 – serien Likea upprör ”Närmast identiska”

En man och en kvinna som går med varor utanför Ikea och TV4-loggan på taket på TV4-huset.

FOTO: TT
Ikea har hamnat i storbråk med TV4.
Anledningen är ett namn på en tv-serie på kanalen som Ikea tycker är alldeles för likt deras egna varumärke.
”Närmast identiska”, tycker Patient- och registreringsverket som har kopplats in i bråket.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

7 saker du vill veta om Ikea
0:60

Efter reklamen: 7 saker du vill veta om Ikea

(0:60)

Slå på ljud

Ikea är kända för sina finurliga produktnamn på sina olika varor. När kungskobran Sir Väs rymde från Skansen genom en lampa i höstas var de inte sena med att lansera en ”ormsäker lampa” som fick namnet Virro med sloganen ”omöjlig att slingra sig ur”.

Men nu har Ikea hamnat i namnbråk med TV4 och C More. Anledningen är att möbelvaruhuset tycker att deras serie Likea är alldeles för lik deras eget namn.

Bild från serien Likea

Satirserien Likea handlar om nyexaminerade journalisten Cajsa som får jobb som assistent åt sin bästa vän, influencern Rut.

FOTO: TV4

Ikea har anmält tv-serien till Patient- och registreringsverket, PRV. Och Ikea går nu vinnande ur striden eftersom PRV ger dem rätt och serien förlorar därmed sitt varumärkesskydd, rapporterar TV4.

PRV:s motivering är följande: ”Vid en visuell jämförelse mellan IKEA och LIKEA kan det konstateras att IKEA innefattas i sin helhet i det sökta märket. Märkena har på detta sätt närmast identisk visuell uppbyggnad och sammansättning”, står det i PRV:s beslut.

TV4 tycker att de ska få behålla namnet eftersom serien uttalas lajka och inte som det stavas och att det därför inte kan förväxlas med Ikea. Detta köper dock inte PRV och TV4 har nu två månader på sig att överklaga beslutet.

FOTO: TV4/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN