Ikea gör sig av med alla plastförpackningar: ”De sista procenten”

Ikea och Maja Kjellberg

Ikea kommer göra sig av med alla plastförpackningar.
Förhoppningen är att allt ska vara borta om drygt sex år.
– Vi vill minska vårt fossilberoende, säger Maja Kjellberg till TT.
Personalen kritiserar tjejens outfit – vi kan nästan se ditt rövhål
Slå på ljud

Ikea möblerar om och slänger plastförpackningen. Möbeljätten jobbar nu för fullt med att se till så att inga plastförpackningar varken kommer in eller ut ur lokalerna.

Enligt företaget så gör man av med 55 000 ton plast varje år bara på förpackningarna. Om cirka sex år, 2028, ska den siffran vara nere på en avsevärt lägre nivå och i stort sett alla plastförpackningar vara borta.

– 90 procent av vårt förpackningsmaterial är redan i papper, men nu vill vi få bort de sista procenten plast också, säger Maja Kjellberg, ledare för förpackningsutveckling på Ikea, till TT.

Ikea
Basilio Sepe

Därför gör Ikea sig av med plastförpackningen

Helt plastfritt kommer det inte bli i alla förpackningar, trots möbeljättens ambitioner. Enligt Maja Kjellberg kräver livsmedelssäkerheten i vissa länder att det finns plast i matförpackningar.

De flesta förpackningarna kommer dock ersättas av pappersemballage, men man arbetar också utifrån andra metoder som kan innebära förpackningar av helt nya material.

– Vi vill minska vårt fossilberoende och vår påverkan på nedskräpningen. Om man inte gör sig av med plast på rätt sätt kan den skada djur, natur och hav, säger Maja Kjellberg.

Ikea använder 850 000 ton papper varje år

Exakt hur stor klimatpåverkan Ikeas förpackningar har, oavsett om det är plast eller papper, är oklart. Man kan i alla fall konstatera att Ikea gör sig av med stora mängder. Varje år använder man 850 000 ton papper i sina förpackningar.

Utfasningen av plastförpackningar kommer att ske successivt.

– Vi börjar med nyheterna, nya produkter ska ha plastfria förpackningar till 2025. Sedan går vi vidare till vårt befintliga sortiment, Maja Kjellberg.

Maja Kjellberg

Maja Kjellberg, ledare för förpackningsutveckling på Ikea, säger att alla plastförpackningar ska vara borta 2028.

Ikea

LÄS OCKSÅ: Möbeljätten IKEA i gigantisk spionskandal

LÄS OCKSÅ: Netflix-seriens oväntade problem: ”Visat sig svårt”

Foto: Basilio Sepe, Ikea

FRÅN FÖRSTASIDAN