Möbeljätten IKEA i gigantisk spionskandal: ”Väldigt skadat rykte”

Möbeljätten IKEA i gigantisk spionskandal: ”Väldigt skadat rykte”

Toppchefen döms till två års villkorlig dom.

Möbeljätten Ikea är dömd i rätten efter en gigantisk spionskandal.
Det gul-blåa företaget anklagas för att ha använt sig av privatdetektiver för att spionerat på 400 anställda.
Ikeas franska avdelningen får nu 20 miljoner i böter och toppchefen Jean-Louis Baillot får två års villkorligt straff.
Hus rasar över buss – fångades på film
Slå på ljud

I Versailles, Frankrike, dömdes den svenska möbeljätten Ikea till 20 miljoner i böter. En toppchef fick två års villkorlig dom och en halv miljon i böter. Företaget som stolt bär Sveriges gul-blåa färger anklagas för att under åren 2009 till 2012 spionerat på 400 anställda. Genom privatdetektiver, inhyra skådespelare och poliser har man kartlagt anställdas politiska åsikter och facktillhörigheter. Något som inte ses med blida ögon i Frankrike.

15 personer med hög ställning på företaget riskerade att dömmas upp till tio års fängelse – och företaget kunde ha fått upp till 40 miljoner svenska kronor i böter, rapporterar The Guardian.

Franska medier avslöjade Ikeas spionskandal

Det var den franska tidningen Le Canard Enchaîn och Mediapart som avslöjade missförhållandena hos möbeljätten. Företaget anklagades då för att ha övervakat sina anställda åsikter. Franska åklagare öppnade strax efter avslöjandet upp en utredning om anklagelserna. Detta skedde 2012.

Ikea i Frankrike.

Foto: Vincent Isore

Utredningen kunde avslöja att övervakningen hade skett systematiskt – i alla Ikeas butiker runt omkring i Frankrike. Åklagarna anklagar företaget för att ha spionerat på omkring 400 personer. Hemliga brottsregister hade tagits ut olagligt för att sålla ut nyanställda och människors privata och politiska åsikter hade registrerats.

Åklagaren Paméla Tabarda: Vill skicka en tydlig signal

Åklagare Paméla Tabardal yrkade på dryga böter för det gul-blåa företaget. Dessutom ville åklagaren skicka en ”tydlig signal” till andra franska företag att detta beteende var oacceptabelt.

Vd Stefan Vanoverbeke och hans efterträdare Jean-Louis Baillot stod båda inför rätta och nekade till anklagelserna. Ikea har sagt upp all personal som tros har varit inblandad i övervakningen.

Jean-Louis Baillot.

Foto: DOMINIQUE FAGET

Ikea i Frankrike som i dag har över 10 000 anställda riskerade 3,75 miljoner euro i böter. Nästan 40 miljoner svenska kronor. Domstolen i Versailles dömde företaget till 20 miljoner kronor i böter. Ingen av cheferna har uttalat sig till pressen, men befann sig på rättegången.

Stefan Vanoverbeke.

Foto: MARTIN BUREAUFyra poliser misstänks för ha gett olagliga uppgifter till Ikea

Andra som stod anklagade var fyra franska poliser. De misstänks ha överlämnat hemliga uppgifter om bland annat brottsregister till företaget. Flertalet anklagelser har lämnats över till det franska rättsväsendet, såsom illegalt inhämtning av privat information, att mota hemligstämplade uppgifter, arbetsrättsliga överträdelser och andra integritetsbrott. Högsta straffen på flera av dessa punkter är fängelse i tio år.

Vi är här till i dag för att visa att det förkommer övervakning av fackföreningar och framför allt deras anställd hos företag, sa Amar Lagha, en högt uppsatt medlem i fackförbundet CGT till pressen

Spindeln i nätet för spionskandalen tros vara Jean-François Paris, Ikea Frankrikes chef för riskhantering. Han misstänks bland annat för att ha reguljärt skickat ut listor på namn till privatdetektiver för undersökning. Dessutom ska han ha anställt skådespelare för att ha övervakat sin personal.

Privatdetektivernas totala nota tros ha landat på omkring 5 miljoner svenska kronor, enligt dokument som AFP kommit över. Han blev senare uppsagd av Ikea Frankrike.

Advokaten: Ikea har fått sitt rykte förstört

Advokaten för Ikea Frankrike, Emmanuel Daoud, har tidigare meddelat att det funnits svagheter i organisationen. Han meddelar att företaget efter skandalen har sett över sina anställningsrutiner och hur företaget hanterar privata uppgifter.

– Oavsett vad domstolen beslutar har de redan straffats väldigt hårt när det kommer till företagets rykte, sa advokaten innan domen föll.

LÄS OCKSÅ: Mardrömmen: Pappa backade över tvååriga Alex

LÄS OCKSÅ: Cristiano Ronaldos LÄSKiga utbrott under EM: ”Drick vatten!”

Foto: DOMINIQUE FAGET, Zuma Press och FREDRIK SANDBERG / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN