mode

H&M och Lindex döms ut i ny rapport – använder fossil olja i kläderna

H&M och Lindex döms ut i ny kvalitetsrapport – använder fossil olja i klädtillverkningen

FOTO: Cornelia Jönsson/DI/TT, Fredrik Sandberg/TT
Båda de stora svenska klädföretagen använder sig till stor del av fossilbaserade syntetfibrer i sin tillverkning.
Lindex är värst och hamnar i den ”röda zonen” på organisationen Changing Markets Foundations lista över företag som är för beroende av mikrofibrer.
Ebba Busch (KD) ”Jag lider med alla företagare”
0:37

Efter reklamen: Ebba Busch (KD) ”Jag lider med alla företagare”

(0:37)

Slå på ljud

Eftersom den globala kläd- och modeindustrin står för i runda slängar 10 procent av alla koldioxidutsläpp årligen – vilket är mer än all sammanlagd flyg- och sjötrafik på jorden – är det eftersträvansvärt för klädföretagen att röra sig från användandet av fossilbaserade syntetfibrer, exempelvis polyester.

Tyvärr sker avvänjandet i en för långsam takt. Syntetfibrer står i dag för två tredjedelar av alla textilier och enligt organisationen Changing Markets Foundations har användandet av materialet lett till en lavinartad konsumtionsökning av snabbmode.

– Syntetfibrer är billiga, halva priset mot bomull. Hela slit och släng-modellen för mode, med sin enorma avfallsproblematik bygger på det här, säger organisationens kampanjledare Urška Trunk till Aftonbladet.

”Modeindustrin verkar inte se problemet”

Organisationen har undersökt hur 55 stora klädmärken – däribland svenska H&M samt Lindex – använder syntetfibrer. Snart ska de presentera sin analys i rapporten Synthetics Anonymous 2.0, en rapport som Aftonbladet redan har tagit del av.

Syntetkläder, likt polyester, är en stor miljöbov då de innehåller fossila oljor.

Syntetkläder, likt polyester, är en stor miljöbov då de innehåller fossila oljor.

FOTO: Ørn E. Borgen/NTB/TT

– De flesta kläderna vi bär i dag kommer från fossila bränslen. Men trots att vi är mitt i en klimatkris, och andra industrier rör sig bort från det fossila, verkar modeindustrin inte se problemet, säger Urška Trunk till tidningen.

Klädmärkena har i rapporten kategoriserats som antingen ”föregångare”, ”kan bättre”, ”släpar efter” och ”röd zon” utifrån tre avgörande faktorer. Dessa är hur företagen använder syntetfibrer, hur de arbetar klimatsmart samt hur deras policy för att minska utsläppen av mikrofibrer ser ut.

Lindex har ingen tydlig policy

Av rapporten går det att läsa att bara ett av de 55 företagen räknas som en ”föregångare”, det är Los Angeles-baserade Reformation. H&M säger sig minska sin användning av syntetfibrer, men eftersom de har uttalat att de vill öka sin försäljning markant hamnar de ändå inom kategorin ”släpar efter”.

En av Lindex större butiker i Stockholm, i korsningen Drottninggatan-Brunkebergsgatan.

En av Lindex större butiker i Stockholm, i korsningen Drottninggatan-Brunkebergsgatan.

FOTO: Cornelia Jönsson/DI/TT

Värre är det då för Lindex. Changing Markets Foundation rapporterar att Lindex saknar en tydlig policy för att minska sina fiberutsläpp, vilket gör att de hamnar i ”röd zon”, den sämsta kategorin. I övrigt anses de släpa efter med de andra faktorerna.

Allra värst var företaget Boohoo, en fast fashion-kedja som är allt för beroende av syntetfibrer.

FOTO: Cornelia Jönsson/DI/TT, Fredrik Sandberg/TT, Ørn E. Borgen/NTB/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN