brott

H&M-miljardären skapar jaktpark med exotiska djur – på skärgårdsö

Skärmdump från TV4 och Dagens industri. Jan Bengtssons ö och Jan Bengtsson på en golfbana.

FOTO: TV4/Dagens industri
Mitt i Stockholms skärgård har H&M-arvtagaren Jan Bengtsson en ö.
På ön skapar han en privat jaktpark med mufflonfår och dovhjort.
Nu avslöjar Dagens ETC att det han gör misstänks bryta mot lagen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Politikerna: ”Det ska vara ute 2023”
0:35

Efter reklamen: Politikerna: ”Det ska vara ute 2023”

(0:35)

Slå på ljud

H&M-arvtagaren Jan Bengtsson, 50, är en av Sveriges mest anonyma miljardärer. Han är så rik att han har råd att köpa en hel ö och göra den till sitt privata jaktreservat.

På ön i Stockholms skärgård har han skapat en jaktpark med exotiska djur – men nu kostar bygget honom mer än bara pengar. Skapelsen kan nämligen bryta mot såväl allemansrätten som strandskyddet och nu utreds Bengtsson för miljöbrott, rapporterar Dagens ETC.

– När kommunens tjänstemän var ute där sent i höstas för att inspektera och klev i land på ön, sa tjänstemannen till oss att han aldrig sett något liknande under sina 22 år som han jobbat med strandskydd, berättar Christoffer Röstlund Jonsson, reporter på Dagens ETC, i Nyhetsmorgon.

Jan Bengtssons ö.

Jan Bengtssons ö ligger i Stockholms skärgård.

FOTO: TV4

Skärgårdsöns exotiska fauna: Mufflonfår och dovhjortar

Jan Bengtsson är dotterson till H&M-grundaren Erling Persson och är en av Sveriges rikaste män. Han är inte bara arvtagare till det enorma klädföretaget utan har också drivit investmentbolaget Ekstranda AB, Sturehof AB och Ekstranda Hotell.

Trots sin förmögenhet är Bengtsson en hemlig man som sällan rör sig i offentlighetens ljus. I september 2021 intervjuades han av Dagens industri med anledning av sin investering i Kristianstads GK.

Christoffer Röstlund Jonsson, reporter på Dagens ETC, säger i Nyhetsmorgon att kommunen sökt Jan Bengtsson under lång tid för att ta reda på vad det är som försiggår på ön, men utan framgång.

Skärmdump på Jan Bengtssons ö ovanifrån.

Jan Bengtsson har genomfört massvis med förändringar på ön utan lov.

FOTO: TV4

Dagens ETC har däremot tagit reda på vad Bengtsson gör på ön. Han skapar en privat jaktpark med mufflonfår och dovhjortar. Att köpa en ö är inget olagligt i sig, men ETC:s granskning pekar på att Bengtsson kan ha gjort sig skyldig till brott.

– Han har börjat stöpa om den efter sin egen smak. Det har avverkats skog, uppstått kalhyggen, det har byggts dammar och jakttorn. Man har satt upp mängder av övervakningskameror på ön, säger Röstlund Jonsson.

Kommunen vill utreda miljöbrott

Dagens ETC avslöjar att Jan Bengtsson exploaterar skör natur för sin egen vinning. Det är en snabb förändring som har skett på ön. Allt detta har skett sedan 2021 då ön var orörd.

Christoffer Röstlund Jonsson tror att mufflonfåren, som egentligen inte är en del av den svenska faunan, ska användas till jakt.

– I Stockholms skärgård är det ”big business” med jakt på just mufflonfår och jägare kan betala upp till 30 000 kronor för att få chansen att skjuta ett får, berättar reportern.

Mufflonfår.

Dagens ETC fångade mufflonfåren på bild.

FOTO: TV4

Även om detta inte är olagligt i sig pekar ETC:s granskning på ett misstänkt brott. Detta eftersom han inte sökt dispans från kommunen eller skickat in en enda ansökan om förändringarna som skett på ön.

Det kan vara så att Bengtsson bryter mot både allemansrätten och strandskyddet. Förra veckan skickade kommunen in en anmälan om att utreda miljöbrott.

Allemansrätt och strandskydd: ”De svenskaste saker vi har”

Varken kommunen eller Dagens ETC har fått tag på Jan Bengtsson och han avböjer att medverka i Nyhetsmorgon. Om han hade gjort det hade reporter Röstlund Jonsson velat fråga en sak:

– Jag undrar vad han tycker om allemansrätten och strandskyddet som är två av de svenskaste saker vi har, för här har man ju helt kastat det över bord, säger Röstlund Jonsson.

Reportern från Dagens ETC avslutar med att förklara att det är viktigt att belysa att rika människor inte står över lagen.

– Även om du är miljardär som Jan Bengtsson så gäller allemansrätten och strandskyddet även dig precis som det gör för alla oss som inte är miljardärer.

Fakta om allemansrätten

Allemansrätten förekommer i grundlagen, men är tekniskt sett ingen lag. Däremot omges allemansrätten av lagar som sätter gränser för vad som är tillåtet. Grundregeln är att inte störa eller förstöra.

Enligt allemansrätten får du ta dig fram nästan överallt i naturen, men inte för nära hus. Du får även övernatta en eller ett par nätter på någon annans mark, plocka blommor, bär och svamp så länge de inte är fridlysta och bada, åka båt och paddla i vattendrag.

Däremot får du inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller åkrar med växande gröda. Du får heller inte ta dig fram på motordrivna fordon i naturen, skada träd eller buskar, eller skada djur.

En viktig del av allemansrätten är att alltid ta med allt skräp från platsen du varit på.

Källa: TV4 Nyhetsmorgon

FOTO: TV4/Dagens industri

FRÅN FÖRSTASIDAN