H&M-arvingens hemliga fastigheter avslöjade – inga i sitt eget namn

H&M-arvingen Stefan Persson, 75.

Foto: TT/Arkiv/GOOGLE MAPS
H&M-arvingen avslöjad – äger 45 fastigheter i Storbritannien.
Men inget i sitt eget namn, rapporterar Bloomberg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Riksbankschefen: ”Vissa som kommer att drabbas”
0:43

Efter reklamen: Riksbankschefen: ”Vissa som kommer att drabbas”

(0:43)

Slå på ljud

H&M-arvingen och klädmiljardären Stefan Persson, 75, äger fler än 45 fastigheter på brittisk mark, men de är inte registrerade i hans namn, något även norska Dagbladet har rapporterat om.

Fastigheterna? Ett flertal gårdar, en edvardiansk herrgård i Hampshire och på glamorösa och eftertraktade shoppinggator i London.

Godset Hampshire, vid byn Linkenholt, har dessutom historisk betydelse. Herrgården omnämndes redan 1086 genom ett manus som heter Domedagsboken.

Äger fler fastigheter i Europa

Men det är inte allt. För Persson äger fler fastigheter i hela Europa, i städer som Paris och Rom, skriver affärstidningen Forbes. Inte dåligt!

Men inga av fastigheterna är registrerade i Stefan Perssons namn, utan i ett företag som är registrerat i Luxemburg, som heter Ramsbury Sarl.

Enligt Forbes är H&M-arvingen värd 16,2 miljarder dollar, vilket i svenska kronor blir det 169 miljarder. Persson är Sveriges rikaste man – världens 71:e rikaste.

Avslöjandet om fastigheterna i Storbritannien kommer efter att landet offentliggjort ett enorm fastighetsregister.

Stefan Persson äger flera gårdar i Storbritannia.

Foto: GOOGLE MAPS

Få fastigheter har registrerat sig – trots böter

Registret listar vilka utländska företag som äger vilka fastigheter har publicerats. Storbritannien, som länge har tampats med att höga bostadspriser, eftersöker mer transparens i sin fastighetsmarknad. Man vill även bekämpa penningtvätt och tomma skalbolag som äger fastigheter.

Tidigare i februari meddelade den brittiska regeringen böter för utländska företag som inte hade registrerats i registret senast den 31 januari.

Men hotet verkar inte ha gått hem. Endast 13 000 av 32 440 företag har nu registrerat sig, efter att tiden gått ut.

Foto: TT/Arkiv

FRÅN FÖRSTASIDAN