Ebba Busch hånar regeringen – oväntade draget inför Stefan Löfven

Ebba Busch hånar regeringen med sång.

Ebba Busch hånar regeringen med sång.

Foto: TT
Här hånar Ebba Busch (KD) regeringen med skönsång.
Plötsligt under sitt tal i riksdagen bröt partiledaren ut i sång, för att håna Stefan Löfven.
– Regeringen tycks allt för ofta inspireras av slutscenen i Life of Brian, sa Ebba Busch till riksdagen som samlats för partiledardebatt.

Ebba Busch höll under onsdagen tal i riksdagen. Men mitt i talet gjorde partiledaren något oväntat.

– Vi har alltså en regering vars inställning till händelseutvecklingen i landet tycks allt för ofta inspireras i slutscenen i Life of Brian, sa partiledaren för Kristdemokraterna Ebba Busch för att sedan stämma upp i ton.

– Always look on the bright side of life, sjöng partiledaren medan statsminister Stefan Löven och resterande av regeringen satt i riksdagen plenisalen och lyssnade på kristdemokraternas anförande.

Ebba Buschs kritiska sång till regeringen handlar om hur partiledaren tycker att regeringen har skött brottsligheten i landet. Något statsminister Stefan Löfven fick höra ett antal gånger under partiledardebatten.

Kristdemokraternas Ebba Busch bröt plötlsigt upp i sång under sitt anförande.

Foto: Claudio Bresciani/TT

FBI hjälpte den svenska polisen

Under gårdagen kunde nämligen amerikanska FBI, med europeiska Europol och bland annat den svenska polisen avslöja att 150 svenska misstänkt kriminella hade gripits under en internationell operation som kallades Trojan Shield.

Med hjälp av FBI placerades falska krypterade mobiltelefoner hos olika kriminella, där deras meddelanden kunde övervakas. Detta ledde sedan till gripandet av totalt 800 personer världen över. En händelse som följer den franska polisens infiltreringen av de snarlika mobiltelefonerna Encrochat, skriver SVT.

LIKA SOM BÄR? Göran Persson döttrar har vuxit upp

Trots att många partiledare har hyllat insatsen, inklusive justitie och - och migrationsminister Morgan Johansson, gavs regeringen flera kängor av oppositionen under partiledaredebatten.


Oppositionen i riksdagen finner att det är klandervärt att regeringen lutar sig på internationella samarbeten och polisära avslöjanden för att klara upp kriminalfall i Sverige. Att få fram sådan bevisning likt när den franska polisen knäckte Encrochat, hade inte varit möjligt i Sverige i dag menar oppositionen i riksdagen, SVT har rapporterat om.

Av bland annat denna anledning stämde Ebba Busch upp i skönsång under dagens riksdagsdebatt. Efter sången tillade hon.

– Själv tänker jag istället på orden: ”Fader förlåt dem, ty de vet inte vad de gör”. Sverige förtjänar bättre.

I sitt instagraminlägg där partiledaren också har delat sången skriver hon: ”Sveriges svåra samhällsproblem ska inte ses som en övningsuppgift för positivt tänkande. Vi måste ta tag i problemen för vad de är, och vi måste lösa dem.
Men det är inte första gången Ebba Busch bryter ut i sång

Det är inte första gången som partiledaren Ebba Busch ställer upp med sin skönsång. Under 2017 kunde tittare se partiledaren hoppa runt och sjunga till klingande pianon i SVT:s klassiska program Så ska det låta. Där rev hon bland annat av en rappvers av artisten Timbuktus låt ”Det löser sig”.

Hon fick då även beröm av då partiledarekolegan, numera partimotståndare Annie Lööf som på twitter skrev under programmets gång: ”Vilken stjärna du är @buschebba i Så ska det låta! Fantastiskt! Skönt med en av oss som har sångröst."

Debattregler under en riksdagsdebatt.
Vad får egentligen partiledarna göra?

Statsministern och partiledaren för det största oppositionspartiet har rätt till ett anförande på längst 7 minuter. Övriga partiledare har rätt till ett anförande på längst 5 minuter i partistorleksordning. På de första anförandena gäller ingen replikrätt. Därefter följer en andra omgång med anföranden på längst 2 minuter.

På det andra anförandet gäller fri replikrätt för debattdeltagarna i partistorleksordning, med en repliktid på längst 1 minut enligt duellmetoden (totalt 4 minuter per duell).

Anförandena hålls i talarstolen på podiet och replikerna tas i talarstolarna framför podiet.

Källa: Riksdagen.se

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Därför BRÅKAR alla om Ebba Buschs vita klänning

LÄS OCKSÅ: 8 vackra och udda platser du måste besöka i Sverige sommaren 2021

Foto: Amir Nabizadeh/TT och Claudio Bresciani/TT

SENASTE NYTT!