Här går förlamade Gert-Jan, 40, – tack vare nya revolutionerade tekniken

29 maj, 2023 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318
Gustav Motte
Här går förlamade Gert-Jan, 40, – tack vare nya revolutionerade tekniken
Gert-Jan Oskam blev förlamad i en cykelolycka.
I tolv år kunde inte 40-åringen stå på egna ben.
Tills nu.
För nu har banbrytande forskning gjort att han gå igen.
– Inom fem till tio minuter kunde jag kontrollera mina höfter, säger han enligt TV4.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Barnmorskans råd till Charlotte Kalla under graviditeten
Barnmorskans råd till Charlotte Kalla under graviditeten

Gert-Jan Oskam, 40, är en nederländsk ingenjör. 2011 var 40-åringen med om en allvarlig cykelolycka. Den nederländske mannen skadade sin nacke svårt – och blev förlamad.

40-åringen kunde inte längre röra sina ben. I tolv år var han rullstolsbunden och inte kunnat röra några kroppsdelar.

Tills nu.

För nu har Gert-Jan deltagit i en schweizisk forskningsstudie, på det tekniska institutet EPFL. Upplevelsen har varit minst sagt revolutionerande.

För med hjälp av elektriska impulser som går genom Gert-Jans ryggrad – kan han plötsligt gå. I ett klipp berättar institutet EPFL mer om impulserna och den så kallade ”digitala bryggan” mellan 40-åringens huvud och ben.

– Inom fem till tio minuter kunde jag kontrollera mina höfter, som att hjärnimplantatet förstod vad jag gjorde med dem, säger Gert-Jan

Här går förlamade Gert-Jan, 40, tack vare den nya tekniken.

”En ryggmärgsskada…”

Professorn Grégoire Courtine stämmer in:

– För att gå måste hjärnan skicka ett kommando till den region av ryggmärgen som ansvarar för kontrollen av rörelser. När det är en ryggmärgsskada avbryts denna kommunikation, säger professor Grégoire Courtine, neuroforskare vid EPFL.

Annons

För Gert-Jan är detta ett enormt steg. Men det inte allt. Om tekniken utvcklas kan 40-åringen kanske även röra sina armar som i dag är delvis förlamade.

– Jag känner mig som ett litet barn som lär mig gå igen. Det har varit en lång resa, men nu kan jag stå upp och ta en öl med min vän. Det är ett nöje som många inte inser, säger Gert-Jan.

FOTO: EPFL

Annons