Hanna Marklund stöttas av fansen efter offentliga hånet

Hanna Marklund får mycket kritik för sitt sätt att kommentera fotbolls-EM.P

Simon Hastegård / BILDBYRÅN POOL TT, Peter Wixtröm / Aftonbladet
Hanna Marklund är en av expertkommentatorerna under EM.
Men många klagar på hennes dialekt och kunskap.
– Det här hatet mot Hanna Marklund är så genomvidrigt och förlegat att man knappt tror det är sant, skriver en twittrare.

Förre landslagsspelaren Hanna Marklund, 43, blev historisk när hon för tre år sedan satt som expertkommentator i ett fotbolls-VM för herrar. Det var första gången en kvinna haft den rollen.

Då var kritikerna snabbt framme och kritiserade Hanna Marklunds prestation som kommentator. Men också hennes dialekt och röst.

– När det gäller dialekten – det är ju som det är. Jag kommer inte kunna prata på något annat sätt. Sedan läser jag extremt lite, jag är inte aktiv på sociala medier och då får man feedback när man träffar personer i stället. Och i verkligheten är de flesta väldigt trevliga. Det på nätet försöker jag läsa så lite som bara möjligt, säger hon till Expressen.

”Det Hanna gör är oerhört viktigt”

Hon fick stöd från kollegan i kommentatorsbåset, Lasse Granqvist, som betonade Marklunds fotbollskunskap. Han tyckte pratet om dialekt och huruvida kvinnor kan kommentera herridrott var absurt.

– Det har snart gått hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige, trots det är det en fråga för en del om en kvinna ska få kommentera män som spelar fotboll. Det är så idiotiskt att jag knappt vill vara med i det samtalet. Det är givetvis en självklarhet att kvinnor ska kunna göra det, sa han till Expressen då.

– Det Hanna gör nu under VM är oerhört viktigt.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

Hanna Marklund med Lasse Granqvist och Kim Källström.

Hanna Marklund med Lasse Granqvist och Kim Källström.

SIMON HASTEGRD

Fortsatta kommentarer

Men den tråkiga delen av historien från VM 2018 verkar upprepa sig under detta EM.

Efter Sveriges match mot Spanien sprids en video på Tiktok där en man demonstrativt stänger av ljudet när han hör Marklunds röst. I kommentarerna skriver folk att de håller med, att Marklund bara pratar för pratande skull och inte alls kan kommentera.

Vissa av skriver att de inte tycker att kvinnor ska kommentera när män spelar, män borde kommentera herrarna och kvinnor damerna.

Framför allt är det män som kommenterar.

Men alla är inte kritiska till Marklunds prestation. På Twitter får hon stöd av fansen:

LÄS OCKSÅ: Cristiano Ronaldos läskiga utbrott under EM: ”Drick vatten!”

LÄS OCKSÅ: Simon Kjær hyllas över världen för sin hjälteinsats

FOTO: Simon Hastegård / BILDBYRÅN POOL TT, Peter Wixtröm / Aftonbladet

Senaste nytt