Hanif Balis RADERADE inlägg – erbjöd pengar till centerpartist

Hanif Bali (M) erbjöd stöd till den centerpartis som vågade stödja en borgerlig regering. Men sen tog han bort sitt inlägg.

Hanif Bali (M) erbjöd stöd och pengar till den centerpartist som vågade stödja en borgerlig regering. Men sen tog han bort sitt inlägg.

Foto: TT/EXPRESSEN/TWITTER
Det tog enbart någon timme så plockade riksdagsledamoten Hanif Bali (M) bort sina tweets.
Vissa påstod att det var muta och korruption – ett skämt som tolkades fel, enligt Hanif Bali själv.
Vad skrev egentligen den frispråkige moderaten i riksdagen?

Hanif Bali är riksdagsledamot åt Moderaterna. Riksdagsledamoten har flera gånger hamnat i blåsvädret för sin frispråkighet kring olika frågor. Men det är något som även gett Hanif Bali en enorm följarskara, mätt mot andra svenska politiker.

Han kallar själv sin följarskara för ”Sons of Bali”. Ett namn som påminner om den amerikanska tv-serien ”Sons of Anarchy”, som handlar om ett kriminellt motorcykelgäng. I december 2020 bestämde Hanif Bali att starta en insamling till två rån- och våldtäktsoffer i Solna med hjälp av sin följarskara. Insamlingen gick strålande. Riksdagsledamoten samlade in 2 miljoner kronor, med hjälp av sina följare, rapporterade Expressen i vintras. En förmåga att samla in pengar som nu Hanif Bali nu erbjöd över partigränsen.

Så många följare har Hanif Bali (M)

Hanif Bali har en enorm följarskara. Speciellt om man jämför andra svenska politiker på sociala medier. Så många följare har Hanif Bali på varje plattform:

  • Facebook: 120 823 personer följer Hanif Bali på Facebook. Det är utöver alla hans privata vänner.

  • Instagram: På Instgaram har Hanif Bali 105 000 följare.

  • Twitter: På Twitter har Hanif Bali 158 700 följare.

Mitt under brinnande EM-match mellan Sverige mot Ukraina skickade riksdagsledamoten ut flera tweets riktade mot en kollega i riksdagen.

Erbjöd stöd och pengar – över partilinjen till en centerpartist

Hanif Bali erbjöd riksdagsledamoten Helena Lindahl (C), eller en annan centerpartist hela sin följarskaras potentiella kraft att samla in pengar till en politisk kampanj. Detta om Helena Lindahl röstade på så vis att före detta statsministern Stefan Löfvens (S) inte kan tillträda som regeringschef igen, i de nya talmansrundorna som ska ske i sommar. Något Helena Lindahl efter en längre betänketid sagt att hon inte kommer göra. Istället tänker centerpartisten rösta samma som sitt parti, skriver bland annat Aftonbladet.

BOTTENNAPP? Tonfisken från Subway DNA-testades – företaget stäms

En skärmdump som togs innan riksdagsledamoten raderade sina tweets – och sitt erbjudande.

”Den centerpartist som inte vågar följa sin övertygelse pga sin rädsla att bli av med sin politiska framtid har jag ett erbjudande till: Rösta på en borgerlig regering så utlovar jag mitt personliga och min följarskaras stöd i kampanj och fundraising för ditt omval”, skrev Hanif Bali igår kväll.

I en annan Tweet fortsatte han att utlova sitt – och sin följarskaras stöd:

”Vi fick ihop två miljoner kronor på en helg. Hur mycket tror du att Sons of Balis kan få ihop för tack till regeringsskifte?

Hanif Bali, moderaterna.

Foto: Patrik Österberg/TT

Men något gick fel. Och inte bara i matchen mellan Sverige och Ukraina. Tweetsen från Hanif Bali fick stark kritik. Såpass stark kritik att riksdagsledamoten valde att radera sina inlägg – och ta bort sitt erbjudande om insamling av pengar till Helena Lindahl om hon röstade som Hanif Bali ville. En användare på Twitter skrev att denna polisanmält händelsen. Andra skrev att detta kunde handla om en muta och att Hanif Bali borde vara försiktig.

Helena Lindahl, centerpartiet.

Anna-Karin Nilsson/Expressen/TTEtt låst läge i riksdagen: Stefan Löfven 175 mandat, Ulf Kristersson 174 – ett mandat kan avgöra

Anledningen till att den moderata riksdagsledamoten erbjöd en centerpartist ”Sons of Balis” potentiella insamlingsförmåga handlar om mandatfödelningen i riksdagen. Efter att dåvarande statsministern Stefan Löfven avsattes i riksdagen av en samlad opposition bestående av Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är läget låst i Riksdagen.

Stefan Löfven, Socialdemokraterna, avsätts som statsminister.

ANDERSSON URBAN/Aftonbladet/TT

Partiet Liberalerna gick över till den borgliga sidan, som har stöd av Sverigedemokraterna. Detta gör att mandatfördelningen i riksdagen nu är 175 till Stefan Löfven, 174 till Ulf Kristersson som statsminister. Ett enda mandat kan då avgöra vem Sveriges nästa statsminister är.

Något som är ovanligt. Hanif Bali är känd för att ha skrivit Ha rätt, backa aldrig - ge tillbaka”, på Twitter. Men nu raderade Hanif Bali sitt inlägg. Riksdagsledamoten pudlade och skriver på Twitter att det var ett skämt som tolkades fel.

Hänt har sökt Hanif Bali för en kommentar. Riksdagsledamoten har inte återkommit med ett svar.

LÄS OCKSÅ: Därför BRÅKAR alla om Ebba Busch vita klänning

LÄS OCKSÅ: Stefan Löfven TVINGAS avgå som statsminister – vad händer nu?

Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT, Vilhelm Stokstad/TT, TWITTER