Han gav sina anställda skyhög minimilön – då slog företaget alla rekord

Med ett penndrag höjde han alla sina anställdas minimilön till 50 000 kronor i månaden – ett drag han skulle hånas för.
Företaget gick efter det bättre än någonsin.
– Våra intäkter har ökat trefalt, skriver Dan Prince, vd för Gravity Payments på Twitter.

2015 fick Dan Prince, vd för Gravity Payments, ett bryskt uppvaknande. Han hade varit ute på en campingtur i Kaskadbergen med en god vän. Hon berättade då om hennes livssituation för Prince. Hennes hyra hade höjts med 2 000 kronor. Trots två jobb var det för henne svårt ekonomiskt i slutet av varje månad.

Dan Prince, som tillsammans med sin bror grundat Gravity Payments, tjänade nästan 10 miljoner kronor om året, fick sig då en rejäl tankeställare. Han började undersöka hur saken låg till i sitt eget företag.

Han upptäckte då att hans egna anställda hade lika svårt. En av Gravity Payments anställd sa rakt ut att ingångslönen var bluff och båg. En annan anställd arbetade i hemlighet på McDonalds för att ha en drägligt lön.

LÄS MER: Galna summan Melinda kan få efter skilsmässan från Bill

Prince tog då saken i egna händer och efterforskade hur mycket någon i USA behöver tjäna årligen för att ha ett bekvämt liv. Ungefär 600 000 kronor kom företagets vd fram till. Med ett penndrag halverade han sin egen lön och höjde allas minimilön till 50 000 kronor.

Draget fick mycket uppmärksamhet – och hån. Fox News kallade det för “socialistiskt”, “Galningarnas galning” och “Urbota korkat”. Rush Limbaugh kallade det för en studie i hur man misslyckas som företagare.

Ger sina kritiker svar på tal

Men i dag kan Dan Prince ge sina hånare svar på tal. På Twitter skriver han:

”För sex år sedan i dag, höjde jag mitt företags minimilön till 600 000 kronor. Fox News kallade mig för socialist och att mina anställda skulle hamna i brödkön. Nu har vi ökat våra intäkter trefalt. Harvard Business School har studerat vårt exempel.”

Företagets vd fortsätter i en till Tweet:

”Alltid investera i dina anställda.”

Företaget gick som på räls. De har ökade från 130 anställda till 200 och lanserat nytt kontor i Boise, Idaho. Den högst betalda medarbetaren på Gravity payments tjänar i dag fyra gånger mer än den med lägst lön, inte 33 gånger mer som det var för sex år sedan.

Under pandemin har företaget likt många andra lidit förluster. Istället för att sparka medarbetare, eller höja priset på sina tjänster gick de anställda med på en frivillig nedgång av sin lön. Vissa slutade helt att ta ut, andra gick ner med några procent.

Något Dan Prince säger inte hade varit möjligt om inte han betalade sina medarbetare väl.

LÄS OCKSÅ: Pfizer utvecklar världens första piller mot covid-19 – TESTAS nu på människor

LÄS OCKSÅ: Nya bisarra bilden på Joe Biden och hustrun Jill får världen att undra

Foto: TT

Senaste nytt